cupsANDcakes

Gluténmentes torta sós kávékrémmel

2016. május 13. - cupsANDcakes

Ezt a tortát egy nagyon kedves családtagnak készítettem el, aki gluténérzékenysége miatt parkolópályára tette a fehér lisztes süteményeket. Sokáig agyaltam, míg végül egy diós-kávés ízvariáció mellett döntöttem (ez már korábban is elég jó párosnak bizonyult), és nagy sikert arattam vele.

Hozzávalók (20 cm ∅ tortaformához):

A tortalaphoz

7 tojás
35 dkg darált sió
21 dkg cukor
csipetnyi só

A kávés vajkrémhez

(1 bögre= 250 ml)

400 g vaj (szoba hőmérsékletű)
4 teáskanál vaníliakivonat
2 teáskanál só
6 bögre porcukor
4 evőkanál tej
10 teáskanál instant kávé granulátum
2 evőkanál forró víz

A tortalapok elkészítéséhez a sütőt 170 °C-re előmelegítjük, a tortaformát sütőpapírral béleljük. Én három lapot sütöttem, és mindet külön. Ez egy kicsit időigényesebb, de így garantáltan egyenletes, egyforma rétegeket kapunk.
A tortalap készítéséhez a tojások fehérjét a csipet sóval felverjük, a cukrot kanalanként adagoljuk hozzá, hogy kemény habot kapjunk. Mivel a recept nem tartalmaz sütőport, a lapok magassága ezen a műveleten múlik, így érdemes két apró trükkre figyelni:
• egyrészt a tojások ne legyenek hidegek, a legjobb, ha szoba hőmérsékletű a fehérje
• másrészt a keverés során a fokozatot folyamatosan emelni kell, a közepes erősségűtől a legnagyobbig.Ha ezekre odafigyelünk, jó eséllyel csodás, kemény tojáshabot fogunk kapni. Ehhez egyesével hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk a darált diót is. Ügyeljünk arra, hogy laza mozdulatokkal dolgozzunk, és ne törjük össze a habot.
A masszát egyenletesen a formába simítjuk és 30-35 perc alatt kisütjük. Érdemes 30 percnél tűpróbával ellenőrizni: ne töltsön több időt a sütőben a kelleténél és a magas cukortartalom miatt nehogy megégjen a tésztánk. A sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni.

A vajkrémhez a vajat a vaníliakivonattal és a sóval habos, könnyű állagúvá keverjük. Egy kis pohárban a kávé granulátumot a forró vízben feloldjuk, majd a tejjel és a porcukor felével a vajkrémhez keverjük. Mixerrel homogén állagúvá dolgozzuk, odafigyelve arra, hogy a tál széléről is lekaparjuk és beleforgassuk a kicsapódó krémet. Végül hozzáadjuk a maradék porcukrot is, és újra kihabosítjuk. A kihűlt tortalapokat a krémmel megtöltjük és egyenletesen bevonjuk: szép, magas tortát kapunk végeredményül.

172.jpg

173.jpg

A díszítéshez ezúttal cukorvirágokat készítettem, de tetszőlegesen dekorálhatjuk dióval, kávészemekkel vagy csokiforgáccsal. A tortalapok lazák, szinte szétolvadnak a szájban, a krém pedig hihetetlenül intenzív illatú és aromájú. A só tökéletesen ellensúlyozza a krém édességét, és a meglepetést okozó első falat után garantált kedvenc lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cupsandcakes.blog.hu/api/trackback/id/tr68702112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása