cupsANDcakes

Szedres-citromos habtorta

2016. április 19. - cupsANDcakes

Mivel lehet feldobni egy meleg tavaszi napot? Egy rafinált szedres-citromos habtortával, ami frissítően fanyar, és selymesen hűsít! A könnyed rétegek tökéletes harmóniában állnak egymással, egyedülálló ízélményt okozva.

Hozzávalók (23 cm ∅ tortaformához):

Kekszréteg
300 g édes, omlós keksz összetörve
2 evőkanál cukor
3-4 evőkanál vaj megolvasztva

Fehér csokis ganache
200 g fehér csokoládé
3 evőkanál vaj
50 ml habtejszín
2 teáskanál reszelt citromhéj

Citromkrém
60 ml frissen facsart citromlé (1 nagyobb vagy 2 közepes citrom leve)
2 teáskanál reszelt citromhéj
70 g cukor
4 tojássárgája
3 evőkanál vaj

Citromhab
2 teáskanál zselatinpor
30 ml hideg víz
420 ml habtejszín
90 g porcukor
180 ml citromkrém (ld. fent)

Szederhab
230 g szeder (fagyasztott is jó)
7 g zselatinpor
420 ml habtejszín
90 g porcukor

Az alsó omlós kekszréteg elkészítéséhez a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, és a kapcsos tortaformánk oldalát sütőpapírral béleljük. Az összetört kekszet elkeverjük a cukorral és az olvasztott vajjal, majd az így kapott masszát egyenletesen a forma aljába nyomkodjuk. 10 percre a sütőbe rakjuk, majd félre tesszük kihűlni.

Ezt követően a fehér csokis ganache réteget készítjük el. Egy közepes tálba kockára törjük a csokit, majd a habtejszínt a vajjal és a citromhéjjal gőz fölött összemelegítjük. A lényeg, hogy a vaj teljesen felolvadjon, és a keverékünk felforrósodjon. Ha elég meleg, ráöntjük a csokoládéra, és kevergetjük, amíg sima, homogén krémet kapunk. A ganache-t egyenletesen eloszlatjuk a kekszrétegen, és hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.

 

165.jpg

A citromkrém nekem hatalmas kedvencem, használtam már korábban is. Az elkészítése egyszerű, hiszen nincs más dolgunk, mint gőz felett folyamatosan kevergetve összemelegíteni, amíg be nem sűrűsödik. Ilyen csodálatos aranysárga krém lesz a végeredmény:

166.jpg

Hűtőbe rakjuk, és teljesen kihűtjük, hiszen ez fogja adni a citromhab alapját.

A citromhabhoz a zselatint a hideg vízbe öntjük, 5 percig állni hagyjuk. Az 5 perc leteltével mikrohullámú sütőben 5-10 másodpercig melegítjük, és simává keverjük.
A habtejszínt robotgéppel magas fokozaton keverni kezdjük, majd amikor sűrűsödni kezd, hozzáadjuk a porcukrot és kemény habbá verjük. A feloldott zselatint lassan beleforgatjuk, majd laza mozdulatokkal a citromkrémet is eloszlatjuk benne, ügyelve arra, hogy a hab ne törjön össze. A kész citromhabot a formába kanalazzuk és egyenletesen elsimítjuk.

A szedres habhoz a gyümölcsöt pürésítjük. Én botmixerrel dolgoztam és egy kicsit darabosra hagytam, de ha valaki teljesen krémes pürét szeretne, tésztaszűrőn még átnyomkodhatja a szederpürét. A zselatint most nem vízben oldjuk fel, hanem a pürére szórjuk rá, és 5 percig állni hagyjuk.
Innentől hasonló a folyamat, mint a citromhab esetében. A zselatinos gyümölcspürét 5-10 másodperig a mikrohullámú sütőbe tesszük, majd sima állagúvá keverjük. Amíg kissé kihűl, a cukorral habosra keverjük a tejszínt a már korábban leírt módon. A felvert tejszínhabba laza mozdulatokkal beleforgatjuk a szederpürét, majd a kész szederhabot a citromhab tetején egyenletesen eloszlatjuk.

Innentől kezdve nincs más dolgunk, mint türelmesnek lenni: 5-6 órán keresztül vagy akár egy éjszakán át hűtőben hűtjük a desszertünket. Tálalás előtt eltávolítjuk a tortaforma oldalát, és óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt is.

Ha jól dolgoztunk, ilyen csodálatos lesz a végeredmény:

167.jpg

 Szeletelés után feltárulnak a csodás rétegek: nem csak az íze mesés, de látványnak sem utolsó. Az omlós tésztaréteg, a pikáns citromos-csokis ganache és a gyümölcsös hab együttese zseniális, és a legszebb az egészben, hogy a recept áfonyával vagy vegyes erdei gyümölcsökkel is tökéletesen működik. Lehet kísérletezni!

168.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cupsandcakes.blog.hu/api/trackback/id/tr128644008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása