cupsANDcakes

A tökéletes brownie – cukor- és gluténmentesen

2016. január 14. - cupsANDcakes

Ez a poszt a büntetlen örömökről szól. Olyan brownie készült ma a konyhámban, ami nem tartalmaz lisztet, cukrot, tejet, ráadásul sütéssel együtt 35 perc alatt elkészül. Ha még tartod az új évi diétás fogadalmadat, akkor ideális választás lesz: anélkül ehetsz igazán finomat, hogy utána bűntudatot kellene érezned. Ha nem fogadtál meg semmit, akkor is próbáld ki ezt a receptet, mert itt a bizonyíték arra, hogy cukor és finomliszt nélkül is lehet igazán finomat sütni.
Ezt a tökéletes brownie-t glutén- és laktózérzékenyek is fogyaszthatják, és az IR-diétába is beilleszthető.

95.jpg

Hozzávalók:

(1 bögre = 250 ml)

1/2 bögre kókuszliszt
1/2 bögre holland kakaópor
1/2 bögre + 2 evőkanál olvasztott margarin
3 tojás
1/2 bögre xilit szirup (140 g xilit 7 evőkanál vízzel összeforralva)
1 teáskanál vaníliaaroma

Első lépésként előmelegítjük a sütőt 150 °C-ra (gázsütőn a 2-es fokozat), majd a xilit szirupot készítjük el. Mehetne bele folyékony édesítőszer is, de ettől a szirupos, mézszerű állagtól a süteményünk sokkal jobb textúrát kap. A xilitet és a vizet egy magas falú, kis edénybe öntöm és lassú tűzön összeforralom. A forrástól számított 1-2 perc után félre húzom, és hagyom hűlni.
Ezután előkészítünk egy üvegtálat a sütéshez: az enyém agy 18x24 cm-es szögletes jénai tál volt, aminek az alját vékonyan kikentem margarinnal.

Innentől nincs más dolgunk, mint hogy az összes hozzávalót egy tálba öntsük, és elkeverjük. Ezt lehet mixerrel, de akár kézi habverővel is, a lényeg, hogy homogén állagot kapjunk, de ne keverjük túl. A masszát belekanalazzuk a kikent tálba, és már mehet is az előmelegített sütőbe.

96.jpg

30 perc után kivehetjük a sütőből, de aki bizonytalan abban, hogy átsült-e, egy fogpiszkálóval ellenőrizheti. Mielőtt felszeletelnénk, 20-25 percig hagyjuk hűlni, akkor gond nélkül kijön az üvegtálból, és gyönyörű szeleteket készíthetünk belőle.

97.jpg

Látható a képeken, hogy szépen szeletelhető, isteni állagú brownie a végeredmény, ami nagyon lágy, nagyon csokis, megbolondítva egy kis kókuszos ízzel.

98.jpg

Az igazán édesszájúak tejszínhabbal vagy mascarpone krémmel is fogyaszthatják, de anélkül is szuperfinom. Légmentes dobozban hűtés nélkül is eláll néhány napig... már ha marad belőle. :)

99.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cupsandcakes.blog.hu/api/trackback/id/tr78268532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pepe135 2016.01.15. 10:05:23

Vaj margarin helyett!
Vanília rúd aroma helyett!

Preis · http://www.glasso.hu 2016.01.15. 10:05:26

a fél bögre margarin tényleg nagyon diétás...

Jamesch 2016.01.15. 10:05:29

ja, margarin helyett lehetne kókuszzsír

cupsANDcakes 2016.01.15. 10:09:49

@Pepe135: Ebben a receptben szándékosan nem használtunk tejterméket, de aki idegenkedik a margarintól, az használhat helyette kókuszzsírt is, ahogy Jamesch javasolta.
Az aromára nincs mentségem. :)
süti beállítások módosítása