cupsANDcakes

Karamelles brownie torta

2016. október 28. - cupsANDcakes

Nagyon dekoratív és nagyon finom tortát hoztam most nektek, ami a brownie és a sajttorta tökéletes találkozásának eredménye. Én mindkettőt imádom, így ez a recept egyből bekerült a kedvenceim közé - a karamell már csak a ráadás.

Hozzávalók (23 cm ∅ tortaformához):

A brownie-hoz

170 g olvasztott vaj
200 g kristálycukor
1 teáskanál vaníliakivonat
2 nagy tojás (szoba hőmérsékletű)
100 g finomliszt
6 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1/4 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál só

A sajttortához

1 1/2 teáskanál zselatin
2 evőkanál hideg víz
570 g mascarpone
100 g kristálycukor
80 g barna nádcukor
180 ml karamell öntet
250 ml habtejszín (hideg)
60 g porcukor

A brownie elkészítéséhez a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük.

196.jpg

A száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, só, sütőpor) egy kisebb tálban jól elkeverjük. Egy közepes tálban az olvasztott vajat a cukorral és a vaníliával összeforgatjuk, majd a két tojást hozzáadva mixerrel kihabosítjuk.
A kakaós keveréket lassan adagoljuk a tojásos masszához (ha nem akarjuk, hogy a környezetünkben mindent vékony, barna porréteg borítson), majd homogén állagúvá keverjük.

197.jpg

A kész brownie-masszát egyenletesen eloszlatjuk a tortaformában, majd 20-25 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Sütés után 5 percig a tortaformában pihentetjük, majd rácson hűtjük ki a sütinket.
Amikor a brownie teljesen kihűlt, hozzáláthatunk a sajttorta elkészítéséhez.

A hideg vizet egy kis tálkába öntjük, rászórjuk a zselatint és hagyjuk, hogy kissé megszívja magát. 2-3 perc pihentetés után néhány másodpercig mikrohullámú sütőben melegítjük, hogy teljesen feloldódjon.
Egy nagy tálban a mascarponét a kristálycukorral és a barna cukorral közepes fokozaton simává keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk először a feloldott zselatint, végül a karamell öntetet.

Karamell öntetet vehetünk boltban is, de csupán 3 összetevőből házilag is elkészíthető:

200 g kristálycukor
6 evőkanál vaj
125 ml habtejszín

Megnézhettek egy videót is a folyamatról itt.

Ha marad még belőle, zárt üvegben, hűtőben tárolható.

198.jpg

Egy külön tálban a habtejszínt és a porcukrot kemény habbá verjük, majd óvatosan a karamelles-mascarponés krémbe forgatjuk.

Ezután nincs más dolgunk, minthogy összeállítsuk a tortánkat. A brownie-t visszahelyezzük a tortaformába, majd rásimítjuk a sajttorta krémjét. Ezután hűtőben dermesztjük legalább 5-6 órán keresztül, de a legjobb, ha egy egész éjszakán át állni hagyjuk, hogy a krém megfelelően szilárd, a torta pedig tökéletesen szeletelhető legyen.

Tálalás előtt eltávolítjuk a tortaforma oldalát, majd a torta tetejét egy kis karamell öntettel, olvasztott csokoládéval vagy tejszínhabbal díszítjük.

199.jpg

 

Ki tudna neki ellenállni?

A bejegyzés trackback címe:

https://cupsandcakes.blog.hu/api/trackback/id/tr7111845295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása