Még tavaly novemberben vettem pár kisebb-nagyobb kosárka formát, de eddig nem próbáltam ki őket. Ez az olívás omlós tészta azért kiált, hogy feltétlenül megsüssük, így nem várhattam tovább.
Hozzávalók (4 db 10 cm ∅ kosárkához):
1 bögre = 250 ml
2 evőkanálnyi pirított dióbél
3/4 bögre finomliszt
1/4 bögre porcukor
1 csipet só
50 g vaj
1 tojás sárgája
3 és fél evőkanál olíva olaj
A citromkrémhez:
3 nagy citrom
3/4 bögre kristálycukor
2 teáskanál keményítő
2 egész tojás és két tojás sárgája
50 g vaj
Az olívás kosárka tésztájának elkészítéséhez a diót ledaráljuk, majd egy közepes tálban összekeverjük a liszttel, porcukorral, sóval. Ebbe a keverékbe belekockázzuk a vajat, majd kézzel összemorzsoljuk. Amikor a vajat sikerült egyenletesen eldolgozni, jöhet a tojás és az olíva olaj, ezekkel lágy tésztát gyúrunk.
A tésztát 4 egyenlő adagra osztjuk és kézzel a kosárka formába simítjuk. A kosárkákat 30 percre a hűtőbe tesszük, a sütőt 220 °C-ra előmelegítjük.
Amíg a kosárkák a hűtőben dermednek, előkészítjük a zseniális citromkrémet. Ehhez annyi friss citromhéjat reszelünk, hogy egy evőkanálnyi mennyiséget kapjunk. A jobb ízhatás kedvéért én a kristálycukrot egy lapos tányérra öntöttem, hozzá adtam a citrom héját és egy evőkanál domború felével összedolgoztam őket. Ez a művelet akár ki is hagyható, de így simább, aromásabb lesz a krémünk, szerintem érdemes pár percet rááldozni.
A citromokból 3/4 bögrényi levet facsarunk, beleöntjük egy kisebb lábasba, ehhez hozzáadjuk a keményítőt, a tojást és a citromos kristálycukrot. Egy kézi habverővel alaposan elkeverjük, majd félre tesszük.
A hűtőből kivett kosárkákat a sütőbe tesszük, 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő alatt befejezzük a krémet: közepes láng fölött folyamatosan kevergetve felforraljuk, forralástól számítva még 2 percig főzzük. A végeredmény egy illatos, citrusos, fanyar krém, ami szépen besűrűsödik. A tökéletesen selymes állag eléréséhez a tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a vajat.
A kosárkákat a sütőből kivéve rácsra tesszük és teljesen kihűtjük. Ez nagyjából 30 percet vesz igénybe, utána könnyedén kiboríthatjuk az omlós tortácskákat a formából. A krémet a kosárkákba kanalazzuk, majd a hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy összeérjenek az ízek.
Tálaláskor tejszínhabbal (vagy szezon idején bogyós gyümölcsökkel) díszíthetjük.
Nagyon finom, nagyon omlós és nagyon krémes egyszerre. Ha marad a citromkrémből, több lehetőségünk is van a hasznosítására: palacsintába tölthetjük, piskótával, kekszekkel is fogyaszthatjuk. Üvegben tárolva a hűtőben 1 hétig biztosan eláll, ha kibírjátok, hogy ne kanalazzátok ki az összeset.