Végre itt a nyár, a kerti sütögetések és a jéghideg limonádék időszaka. Ilyenkor senkinek sincs kedve a konyhában aszalódni, kapóra jön hát ez a lime-os, citromos sütés nélküli sajttorta.
Hozzávalók (20 cm-es ∅ tortaformához):
215 g zabpelyhes, omlós keksz
100 g vaj
400 g zsíros krémsajt
150 ml habtejszín
8-10 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
1 lime
1 citrom
2 evőkanál (házi) bodzaszörp
Első lépésként egy nagyobb lapos tányér közepére helyezem a kapcsos tortaforma karikáját.
A kekszet konyhai gép segítségével apróra daráljuk vagy sodrófával összetörjük. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, olvadás után a darált kekszet beleforgatjuk. Az így kapott vajas-kekszes masszát a tortaforma közepébe kanalazzuk és egyenletesen elsimítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni, míg elkészítjük a krémet.
Külön edénybe lereszeljük a lime és a citrom héját. A lime héját később dekorálásra fogjuk használni. Egy közepes tálban a krémsajtot a citrom héjával, a porcukorral, a lime és a citrom kifacsart levével alaposan elkeverjük. Folyamatos keverés mellett lassan hozzáadjuk a bodzaszörpöt és a habtejszínt. Addig keverjük, míg az állaga homogén, sűrű és sima lesz.
A hűtőből elővett kekszes alapra rásimítjuk a krémet, és 2-3 órán át hűtőben pihentetjük. Ugye milyen egyszerű?
Tálalás előtt egy éles kést körbefuttatunk a tortaforma mentén, majd leválasztjuk a formát. A lime reszelt héjával megszórjuk a tetejét.
Ez a hűvös, citrusos finomság garantáltan feldobja a meleg nyári napokat, fagylalt helyett is jó választás lehet.