cupsANDcakes

A tökéletes cseresznyetorta

2016. június 20. - cupsANDcakes

Imádom a cseresznyét, bennem mindig kedves gyerekkori emlékeket ébreszt ez az édes, gyönyörű gyümölcs. Akinek a befőzés után van még kéznél egy kis friss cseresznyéje, és nem tudja, mit kezdjen vele, azonnal csapjon le erre a receptre, nem fog csalódni benne.

Hozzávalók (20 cm ∅ tortaformához):

1 bögre= 250 ml

A piskótához

8 evőkanál puha vaj
14,5 evőkanál kristálycukor
4 tojásfehérje
2/3 bögre tejföl
1,5 teáskanál vaníliakivonat
1,5 bögre liszt
2 teáskanál sütőpor
2/3 teáskanál só

A cseresznyés vajkrémhez

500 g vaj
2 teáskanál vaníliakivonat
2,5 bögre porcukor
30 dkg magozott cseresznye turmixolva
1 bögre felezett cseresznye

A csoki ganache-hoz

1/2 bögre étcsoki
1/4 bögre tejszín

188.jpg

 

 A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a tortaforma (formák) alját sütőpapírral béleljük. Én 2 részletben sütöttem ki a piskótát, így azokat félbevágva 4 tökéletesen egyforma piskótaréteget kaptam.

Egy keverőtálban a vajat és a cukrot mixerrel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét, a tejfölt és a vaníliakivonatot. Ezekkel addig verjük tovább, míg selymesen sima krémet kapunk.
Egy kisebb tálban alaposan elkeverjük a "száraz" hozzávalókat (lisztet, sót és sütőport), majd fakanállal apránként a masszába forgatjuk. A lényeg, hogy ne maradjanak lisztcsomók a tésztában, hanem teljesen homogén állagú legyen.

A masszát egyenletesen eloszlatjuk a sütőformákban, és 25-30 percig sütjük. Tűpróbával érdemes már 25 percnél ellenőrizni, nehogy túlsüssük. A kész piskótánkat 10 percig pihentetjük a formában, majd eltávolítjuk a formából és teljesen kihűtjük. A tökéletesen kihűlt piskótákat félbe vágjuk.

189.jpg

A cseresznyés vajkrémhez a szobahőmérsékletű vajat mixerrel habossá keverjük, majd hozzá adjuk a cseresznyepürét és a vaníliakivonatot és tovább verjük. Folyamatos keverés mellett lassan adagoljuk hozzá a porcukrot.

A piskótalapokat egyenletesen megtöltjük a cseresznyés krémmel, a krémbe darabolt cseresznyéket szórunk. Ha nem akarjuk, hogy a cseresznye eláztassa a piskótát, egy vékony réteg krémet kenjünk a gyümölcsdarabok felé is.
A maradék krémmel a tortát kívülről is bevonjuk, hűtőben hűtjük, míg a ganache-t elkészítjük.

A ganache-hoz a tejszínt egy kis hőálló tálban forrásig melegítjük (én a mikrohullámú sütőbe tettem néhány másodpercre), majd beleöntjük az étcsokidarabokat. 1-2 percig állni hagyjuk, majd simává keverjük. Megvárjuk, hogy szobahőmérsékletű legyen, ekkor a torta tetejére csorgatjuk és egy kanál hátával elegyengetjük rajta.

190.jpg

Már látványnak sem utolsó, de az íze is fantasztikus. Nagyon gyümölcsös, nem túl édes, az étcsokoládé pedig tökéletes harmóniában áll a vajkrémünkkel. Az egyforma vastagságú rétegekkel ez a torta egyszerűen tökéletes.

192.jpg

Tegye fel a kezét, aki szeretne egy szeletet! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://cupsandcakes.blog.hu/api/trackback/id/tr398824770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása