cupsANDcakes

Ír krémlikőrös torta

2015. december 29. - cupsANDcakes

 Már csak pár nap és elbúcsúztatjuk az évet, jönnek a fogadalmak, diéták, nagy elhatározások. Ha csak egy édességet esztek, mielőtt belevágtok a szárzeller és búzafűlé időszakba, akkor mindenképpen ez legyen az! Egyrészt, mert különleges, likőrös ízével tökéletesen illeszkedik a bulihangulathoz, másrészt annyira finom, hogy kár lenne megfosztanod magad ettől az ízélménytől.
Nem 2 perces feladat elkészíteni, de megéri a befektetett munkát, nekem határozottan dobogós helyre került a sós karamelles tortám mellé. Ha ma hozzákezdesz, a szilveszteri bulira tökéletesen összeáll. :)

Hozzávalók (23 cm ∅ tortaformához):

1 bögre = 250 ml

A tésztához:

1 1/2 bögre finomliszt
2 teáskanál sütőpor
3/4 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
3/4 bögre sótlan vaj vagy margarin
1 1/2 bögre kristálycukor
2/3 bögre holland kakaópor
2 tojás
1 teáskanál vaníliaaroma
1 1/3 bögre meleg víz

A likőrös krémhez:

3 egész tojás
4 tojás sárgája
1/2 bögre víz
2 bögre kristálycukor
3 bögre szoba hőmérsékletű sótlan vaj vagy margarin
1/2 teáskanál só
4 evőkanál ír krémlikőr (én karamelles ízesítésűt használtam)

A csokoládés-karamellás ganache-hoz:

300 g étcsokoládé
1 bögre habtejszín
10 db tejkaramella

Én 2 részletre bontottam a munkafolyamatot, első nap külön-külön az alkotóelemeket készítettem el, második nap pedig összeállítottam a kész tortát. A tészta elkészítéséhez az az optimális, ha két egyforma sütőformával rendelkezünk, de egyben is megsüthetjük.

Első lépésként a sütőt 160 °C-ra előmelegítem, a sütőformát (formákat) sütőpapírral kibélelem. A száraz hozzávalók egy részét (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, só) egy közepes tálban alaposan összekeverem.
Egy nagyobb tálban a vajat krémesre keverem, hozzáadom a cukrot, és mixerrel magas fordulatszámon további 3 percig forgatom. Ezután hozzáadom a kakaóport, 1-2 percig tovább keverem, ügyelve arra, hogy a tál széléről is belekaparjam a hozzávalókat a masszába.
Folyamatos keverés mellett egyesével eldolgozom a tojásokat, majd a vaníliaaromát.
Ekkor következik a már előkészített lisztes keverék, amit a meleg vízzel váltogatva 3 részletben adok a masszához (liszt–víz–liszt–víz–liszt). 1-2 perc keverés után mehet is a formába, majd 50 percig süssük az előmelegített sütőben.

82.jpg

Az 50 perces sütési idő alatt elkészíthetjük a likőrös vajkrémünket.

83.jpg

Az egész tojásokat és a 4 tojás sárgáját egy nagy keverőtálban magas fordulatszámon keverni kezdem. Nekem forgótálas mixerem van, így magára is tudom hagyni, hogy a következő lépésre térjek.
Egy magas falú lábosban a kristálycukrot a vízzel összekeverem, majd folyamatos keverés mellett felforralom. A forrástól számítva még 4-5 percig kis lángon tovább melegítem. Ekkorra a tojáshab már szépen megemelkedik, sűrű és krémes lesz. A mixer fordulatszámát lecsökkentem, és a lassú kevergetés mellett a cukorszirupot vékony sugárban apránként a habba csorgatom. (Érdemes vigyázni, mert a szirup ekkor még nagyon forró!) Amikor a cukorszirup egésze a tálba került, a robotgéppel további 7-10 percig keverem a krémet, hogy kihűljön.  

84.jpg

Ha a tojásos-szirupos keverékünk kihűlt, hozzáadhatjuk a puha vajat. Evőkanalanként porciózom a vajat, így szebben elkeveredik, elkerülhető, hogy csomók, rögök maradjanak a krémben. Miután alaposan eldolgozom az összes vajat, jöhet a krémlikőr és a só, ezekkel együtt még 2-3 percig keverem a krémet. Ezzel a folyamattal is készen vagyunk, a krémet félretehetjük hűlni a későbbi felhasználás előtt (én egy éjszakán át hűtöttem), igyekezzünk nem megenni a teljes mennyiséget.

85.jpg

A karamelles-csokis ganache összeállításához az étcsokoládét kockákra töröm, és egy hőálló edényben félre teszem. A feldarabolt karamellát a tejszínnel közepes hőmérsékleten, folyamatos kevergetés mellett felolvasztom, majd az összetört csokoládéra öntöm. A csokoládé a hő hatására megolvad, csak annyi a dolgunk, hogy kevergessük, míg csodás, fényes, sima mázat kapunk. A likőrös krémhez hasonlóan érdemes ezt is kihűteni, hogy össze tudjuk állítani a tortát. Időben a 2 krém elkészítése nekem nem tartott tovább, mint a piskóta kisütése.

És akkor az összeállítás:

86.jpg

A piskótát vízszintesen 4 egyforma rétegre vágjuk, és az alábbi sorrend szerint betöltjük:

• piskóta
• likőrös vajkrém
• piskóta
• ganache
• piskóta
• likőrös vajkrém
• piskóta

Végül a torta tetejét és oldalát a megmaradó likőrös krémmel betöltjük, felmelegített ganache-sal díszítjük.

87.jpg

88.jpg

Tálalás előtt érdemes jó alaposan lehűteni, hogy könnyebben fel lehessen szeletelni, és a rétegek szépen elkülönüljenek egymástól.

89.jpg

A tészta lágy és könnyű, a krém pedig légies és elképesztően finom: nem tolakodóan alkoholos, de érezhető rajta a krémlikőr jellegzetes íze. Az egész torta hihetetlenül laza, selymes, az aromák tökéletes összhangban állnak egymással. Szívem szerint már holnap újra elkészíteném. És te?

A bejegyzés trackback címe:

https://cupsandcakes.blog.hu/api/trackback/id/tr338202684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása