cupsANDcakes

Dupla csokis profiterol

2016. február 17. - cupsANDcakes

Imádom a profiterolt, de a bolti verziókat pofátlanul drágának tartom, ezért elhatároztam, hogy én magam készítek most egy adagot. Mivel a családban több anonim csokoládéfüggő is van, nem volt kérdés, hogy milyen krémmel fogom megtölteni.

A végeredmény minden várakozásomat felülmúlta, ráadásul nem is túl bonyolult elkészíteni, úgyhogy ez a recept bekerült a kedvenceim közé.

Hozzávalók (25 db-hoz):

Az égetett tésztához:

85 g vaj
220 ml víz
105 g finomliszt
3 tojás
egy csipet só

A csokoládés töltelékhez:

4 tojássárgája
65 g kristálycukor
15 g finomliszt
15 g keményítő
350 ml tej
1 vaníliarúd
20 g étcsokoládé
1 evőkanál kakaópor

A díszítéshez:

180 g étcsokoládé
50 g pisztácia

 

Mielőtt hozzálátnék a tészta készítéséhez, sütőpapírt veszek elő, és 25 db egyforma kört rajzolok rá nagyjából egyforma távolságra. Ehhez én egy feles poharat használtam, azt rajzolgattam körbe. Ez a kis trükk abban segít, hogy közel azonos méretű kis puffancsokat kapjunk.

130.jpg

Ezután elkészítem az égetett tésztát. Egy közepes edényben a vizet és a vajat összemelegítem, forrásig hevítem, majd lehúzom a tűzről. Fakanállal hozzákeverem a lisztet és a sót, majd 10 percre félreteszem hűlni. Ezalatt 200 °C-ra előmelegítem a sütőt, majd visszatérek a kissé kihűlt tésztához. A tojásokat egyenként dolgozom el benne, míg végül teljesen sima, enyhén folyós lesz a massza. Habzsákba töltöm, és az előre elkészített sütőpapírra kis halmokat mintázok belőle.

131.jpg

A halmok hegyes tetejét enyhén bevizezett ujjal lesimítom, majd mehetnek is a sütőbe. 20 perc sütés után kiveszem a tepsit, a puffancsok alját egy hegyes késsel megszurkálom, hogy távozzon belőlük a gőz, majd további 5 percig sütöm őket.

132.jpg

Amíg kihűlnek előkészítem a krémet és a mázat, felaprítom a pisztáciát.
A krémhez a tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a lisztet és a keményítőt, majd félre teszem.
Egy edénybe öntöm a tejet, belekaparom a vaníliarúd magját, és belerakom magát a vaníliarudat is, majd melegíteni kezdem. Amikor a tej gyöngyözni kezd, 30 másodpercet várok, majd leveszem a tűzről, és eltávolítom a vaníliarudat belőle. A tej felét folyamatos keverés mellett a felvert tojáshoz adagolom, majd a tál tartalmát visszaöntöm az edénybe, ezzel kiegyenlítve a hőmérsékletet és megelőzve azt, hogy a tojásból rántotta legyen. Az edényt újra a tűz felé teszem, majd folyamatos keverés mellett megvárom, míg a krém besűrűsödik. Ekkor félrehúzom, hozzáadom a csokoládét, a kakaóport és simává keverem.

133.jpg

Amikor a krém langyos lesz, habzsákba töltöm és a puffancsok aljába vágott lyukakba nyomom. A mázhoz vízgőz fölött megolvasztom az étcsokoládét, belemártom a kis golyókat, végül megszórom őket az aprított pisztáciával.

134.jpg

A végeredmény ennyire csodálatos, egyszerűen lehetetlen ellenállni neki.

135.jpg

A csokoládé és a sós pisztácia rendkívül jól illik egymáshoz, ez a szokatlan párosítás a szemet és a szájat is gyönyörködteti.

136.jpg

Csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni: tényleg szenzációs volt. Már meg is kaptam a megrendelést egy újabb adagra, de ezen egyáltalán nem csodálkozom.

137.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cupsandcakes.blog.hu/api/trackback/id/tr1008398966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása