cupsANDcakes

Mennyei morzsás muffin

2016. február 14. - cupsANDcakes

Ez a muffin túlzás nélkül mennyei. Vagy inkább ördögi? Folyamatosan azt súgja, hogy vegyél még egyet, aztán egyszer csak azt veszed észre, hogy nincs belőle, és nem a láthatatlan ember ette meg. Ami igazán különlegessé teszi, az az állaga: kívül ropogós, belül hihetetlenül puha, egyszerűen nem lehet vele betelni.

Hozzávalók (24 db muffinhoz):

1 bögre = 250 g

A morzsához:

1/2 bögre barna cukor
1 evőkanál kristálycukor
1/2 bögre finomliszt
1/2 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál só
5 evőkanál hideg vaj

A muffinhoz:

3 bögre finomliszt
2 bögre kristálycukor
1 evőkanál sütőpor
2 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál szerecsendió
1 teáskanál só
1 bögre (200 g) szoba hőmérsékletű vaj
1 bögre tejföl
4 tojás
1 evőkanál vanília kivonat

Először a morzsát készítjük el: egy közepes tálban fakanállal vagy kézzel néhány perc alatt összedolgozzuk a hozzávalókat. Nem kell túldolgozni, a lényeg, hogy a morzsás, szemcsés állag megmaradjon. Lefedjük és hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a muffin masszáját.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a sütőformát előkészítjük. Egy nagy tálban összeforgatjuk a száraz hozzávalókat: a lisztet, cukrot, sütőport, fahéjat, szerecsendiót és sót. Amikor kellően elegyedtek, jöhetnek a folyékony-krémes hozzávalók, amiket robotgéppel dolgozunk simára. Ügyeljünk arra, hogy a lisztet maradéktalanul eldolgozzuk és sima krémet kapjunk.

A masszát a kapszlik 3/4-éig töltjük, majd elővesszük a morzsát, és megszórjuk vele a tetejét.

120.jpg

A morzsát halmozhatjuk bőven, a végeredmény így rusztikus lesz.

121.jpg

Ezután mehetnek a sütőbe, ahol 25 percig sütjük. Érdemes tűpróbát végezni, és egy picit tovább sütni, ha szükséges. A lakást betöltő fűszeres illat igazi merénylet, nehéz megállni, hogy ne harapj azonnal bele a forró süteménybe.

122.jpg

A muffinokat rácson hűtsük ki egy kicsit, mielőtt lecsapnánk rá.

123.jpg

És következzen egy kis ráadás, a deluxe kiadás. Én bevallottan krémfüggő vagyok, imádok kísérletezni a különböző különleges ízű krémekkel. Ehhez a muffinhoz is jár egy juharszirupos vajkrém, ami még tökéletesebbé teszi az ízélményt a hozzám hasonló édesszájúak számára.

124.jpg

Hozzávalók a vajkrémhez:

1 bögre vaj
4 bögre porcukor
1 1/2 teáskanál vanília kivonat
1/2 teáskanál só
1/3 bögre juharszirup

A vajat robotgéppel magas fordulatszámon kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot és simává dolgozzuk. Ezután jöhet bele a só, a vanília és a juharszirup, majd ismét simára keverjük a krémet. Habzsákba töltjük, és tetszés szerint díszítjük vele a muffinjainkat.

125.jpg

Egyszerűen ellenállhatatlan, valóban mennyei az ízek és textúrák összhatása. Alig várom, hogy újra elkészítsem!

126.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cupsandcakes.blog.hu/api/trackback/id/tr98387918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása