Ez a sütemény a mediterrán ízek kedvelőinek szól, és mindössze 5 hozzávalóból pofonegyszerűen elkészíthető. Egy igazi szezonális finomság, ami a konyhánkba hozza Szicília illatait, ráadásul nem tartalmaz cukrot, finomlisztet és tejtermékeket.
Hozzávalók (23 cm ∅ tortaformához):
(1 bögre = 250 ml)
5 db mandarin (kb. egy bögre püré lesz belőle)
3 tojás
1 1/2 bögre xilit
3 bögre gesztenyeliszt
1 teáskanál sütőpor
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a sütőformát sütőpapírral kibéleljük.
A mandarinokat megmossuk, majd hideg vízzel teli edényben 15 percig főzzük. Ezután leöntjük a vizet róla, majd újra megtöltjük az edényt hideg vízzel és újabb 15 percig főzzük. Erre a kis előkészületre azért van szükség, hogy a mandarin héja elveszítse kesernyés ízét.
A mandarinokat egy tányéron nagyobb darabokra vágjuk (így nem vész kárba a kicsorduló gyümölcslé sem), a magokat eltávolítjuk belőle. A felaprított gyümölcsdarabokat héjastól egy turmixgépbe vagy aprítóba öntjük és pár perc alatt krémes, illatos pürét készítünk belőle.
Ezzel a legnehezebb feladaton már túl is vagyunk, innentől már csak össze kell kevernünk a hozzávalókat: először mixerrel felhabosítjuk a tojást a xilittel, majd hozzáadjuk a gesztenyelisztet, a mandarinpürét és a sütőport. Amint homogén állagú a masszánk, beleöntjük a sütőformába és mehet is az előmelegített sütőbe.
A gesztenyelisztnek már sütés előtt is fantasztikus illata van, de a meleg hatására keveredik a citrusos aromákkal és még intenzívebben belengi a lakást, igazi szicíliai hangulatot idézve.
45-50 perc alatt elkészül, fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, hogy alaposan átsült-e. 10 percig a formában pihentetjük, majd rácson kihűtjük egy kicsit. Én nem bírtam sokáig várni, még langyos volt, amikor megvágtam.
A torta nem túl édes, de kifejezetten aromás, a gesztenyeliszt és a mandarin tökéletesen harmonizál egymással. A piskóta rendkívül laza, puha, szinte szétomlik a szánkban. Tökéletes választás egy hideg téli délutánra, hogy melegséggel töltse meg a lakást.