cupsANDcakes

Minimalista mandarintorta

2016. január 24. - cupsANDcakes

Ez a sütemény a mediterrán ízek kedvelőinek szól, és mindössze 5 hozzávalóból pofonegyszerűen elkészíthető. Egy igazi szezonális finomság, ami a konyhánkba hozza Szicília illatait, ráadásul nem tartalmaz cukrot, finomlisztet és tejtermékeket.

Hozzávalók (23 cm ∅ tortaformához):

(1 bögre = 250 ml)

5 db mandarin (kb. egy bögre püré lesz belőle)
3 tojás
1 1/2 bögre xilit
3 bögre gesztenyeliszt
1 teáskanál sütőpor

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a sütőformát sütőpapírral kibéleljük.
A mandarinokat megmossuk, majd hideg vízzel teli edényben 15 percig főzzük. Ezután leöntjük a vizet róla, majd újra megtöltjük az edényt hideg vízzel és újabb 15 percig főzzük. Erre a kis előkészületre azért van szükség, hogy a mandarin héja elveszítse kesernyés ízét.

8_1.jpg

A mandarinokat egy tányéron nagyobb darabokra vágjuk (így nem vész kárba a kicsorduló gyümölcslé sem), a magokat eltávolítjuk belőle. A felaprított gyümölcsdarabokat héjastól egy turmixgépbe vagy aprítóba öntjük és pár perc alatt krémes, illatos pürét készítünk belőle.

9.jpg

Ezzel a legnehezebb feladaton már túl is vagyunk, innentől már csak össze kell kevernünk a hozzávalókat: először mixerrel felhabosítjuk a tojást a xilittel, majd hozzáadjuk a gesztenyelisztet, a mandarinpürét és a sütőport. Amint homogén állagú a masszánk, beleöntjük a sütőformába és mehet is az előmelegített sütőbe.

10.jpg

A gesztenyelisztnek már sütés előtt is fantasztikus illata van, de a meleg hatására keveredik a citrusos aromákkal és még intenzívebben belengi a lakást, igazi szicíliai hangulatot idézve.

11.jpg

45-50 perc alatt elkészül, fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, hogy alaposan átsült-e. 10 percig a formában pihentetjük, majd rácson kihűtjük egy kicsit. Én nem bírtam sokáig várni, még langyos volt, amikor megvágtam.

13_1.jpg

A torta nem túl édes, de kifejezetten aromás, a gesztenyeliszt és a mandarin tökéletesen harmonizál egymással. A piskóta rendkívül laza, puha, szinte szétomlik a szánkban. Tökéletes választás egy hideg téli délutánra, hogy melegséggel töltse meg a lakást.

12_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cupsandcakes.blog.hu/api/trackback/id/tr898305348

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Savaborsa! - A brazil Mousse de Maracujá 2016.01.24. 21:27:30

| Borsos Betti | Tény, hogy Brazília az ötödik legnagyobb ország a világon, és fővárosa, Brasília felülnézetből repülőgép formájú.  A brazilok nagyon barátságos emberek! Ez olyannyira igaz, hogy nem tudnak és nem is szeretnek nemet mondani… legaláb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása