Elegáns, szép és nem utolsó sorban finom. A csokoládé és mogyoró kedvelőinek pedig maga a mennyország. Ugyan nem két perc, míg összedobja az ember, de nem is kell hozzá atomfizikusnak lenni – a végeredmény pedig megéri a ráfordított időt. Én most névnapra készítettem, ajándéknak is kiváló volt.
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
7 tojás
1/2 cup kristálycukor
2 cup finomra darált mogyoró (kb. fél kiló hámozatlan mogyoró)
3 evőkanál finomliszt
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 csomag sütőpor
A krémhez, díszítéshez
300 g sótlan, szobahőmérsékletű vaj
300 g étcsokoládé
1/2 cup Nutella
1 1/2 cup ostyalap durvára törve
8 db Ferrero Rocher
A mogyorót előző nap készítettem elő: alacsony hőfokon 20 percig a sütőben pirítottam, majd megtisztítottam, és ledaráltam. A tortalapok készítése előtt a sütőt 180 °C-ra előmelegítettem, és két 18 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleltem.
A darált mogyorót a liszttel, a kakaóporral és sütőporral egy tálban alaposan összeforgattam.
A tojásokat mixerrel magas fordulaton kevertem, a kristálycukrot lassan adagoltam hozzá. Kb. 5-7 perc után a felvert tojás háromszorosára nőtt, ekkor egy fakanállal lazán beleforgattam a száraz hozzávalókat, ügyelve arra, hogy ne törjem össze a habot. A kész masszát egyenlően elosztottam a tortaformák között, majd az előmelegített sütőbe toltam. 35 perc alatt töklétesre sültek, majd rácson kihűtöttem őket.
A krémhez a 300 g étcsokoládét mikrohullámú sütőben alacsony hőmérsékleten megolvasztottam.
Miután az olvasztott csokoládé szobahőmérsékletűre hűlt, hozzáadtam a Nutellát, a puha vajat és mixerrel simára kevertem. A tortalapokat megfelezve 4 egyforma piskótát kaptam, amit a csokis-mogyorós vajkrémmel és a durvára tört ostyával töltöttem meg.
A megmaradó vajkrémmel bevontam a tortát, az oldalát megszórtam egy kis darált ostyával, a tetejét pedig Ferrero Rocher golyókkal díszítettem.
Egy éjszakán át állni hagytam, hogy az ízek összeérjenek. A torta rászolgál a nevére, nem csak nyomokban emlékeztet a Ferrero Rocher bonbonra, hanem az összes réteget magában foglalja. A finoman roppanó ostya tökéletesen harmonizál a lágy krémmel, a mogyorós-kakaós piskóta pedig új dimenziókat nyit az édességek kedvelőinek.
Mogyoróallergiások kivételével mindenkinek ajánlom! :)