Ha pont olyan lusta vagy, mint én, és nem szeretsz a szükségesnél több időt tölteni a konyhában, akkor olvass tovább! Egy kényelmes vasárnap délutánra ideális választás ez a recept, minimális ráfordítással is sikerélményt hoz, úgyhogy érdemes kipróbálni. Ez a szupergyorsan elkészíthető kávés-diós cupcake a Főkóstolónak köszönheti a nevét, aki tesztelés közben kérdő tekintetemre csak annyit felelt: "Ez veszett!"
Az eredeti receptet itt találtam, és módosítottam az otthon fellelhető alapanyagokra szabva.
Hozzávalók (12 db):
100 g szoba hőmérsékletű vaj
100 g kristálycukor
100 g finomliszt
1 kk sütőpor
2 tojás
2 teáskanál instant kávé (100 ml forró vízzel elkavarva, majd lehűtve)
25 g durvára vágott dió
A díszítéshez:
175 g porcukor
100 g szoba hőmérsékletű vaj
3 teáskanálnyi a korábban elkészített kávéból
Az előkészületek kb. 10 percet vesznek igénybe.
A sütőt előmelegítjük (180C légkeverésen, 160C gázsütőben), a muffinsütőt kibéleljük a kapszlikkal. A vajat, cukrot, lisztet, sütőport és tojást homogén állagúvá keverjük 4 teáskanálnyi kávéval. Amikor elkészülünk, beleforgatjuk a durvára darabolt diót.
A mixet a formába kanalazzuk (célszerű teáskanállal egyforma adagokat mérni), majd a meleg sütőben 18-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. A hadviselés már ekkor megkezdődik, a lakásban terjedő kávés-diós illat megteszi a hatását.
A kész sütiket rácson kihűtjük, az enyémek így néztek ki díszítés előtt.
Egyet krém nélkül is teszteltünk: a tészta laza és rusztikus a diódaraboktól. Nincs utána fullasztó érzés, az ízek jól harmonizálnak. Az alaprecept mascarponés krémet írt kísérőnek, de nekem csak vajam volt kéznél, így abból készítettem a díszítést hozzá. Az összetevőket kb. 10 perc közepes sebességű keverés után habzsákba töltöttem, és a sütik tetejére nyomtam.
Nem is lett rossz, ugye?
Krémmel együtt a süti nem csak dekoratív lett, de hihetetlenül finom is.
Az eltarthatóságról sajnos nem tudok beszámolni, mert a 12 db villámgyorsan elfogyott.
Jó étvágyat hozzá!