cupsANDcakes

Epres-bodzás habdesszert

2016. június 02. - cupsANDcakes

 Az a szerencsés időszaka van az évnek, amikor egyszerre elérhető a friss eper és az illatos bodza. Hogy ez a két alapanyag mennyire jól kombinálható egymással, arra tökéletes bizonyíték ez a krémes-habos desszert.

 Hozzávalók (4 db desszertgyűrűhöz):

Kekszes alap

100 g édes keksz
40 g vaj

Bodzás hab

2 tojás sárgája
30 g cukor
15 g keményítő
3 evőkanál (házi) bodzaszörp
2 g lapzselatin
175 ml tej
400 ml habtejszín

Eperzselé

145 g eper
20 g cukor
1/2 lapzselatin

+ 200 g eper díszítéshez

181.jpg

 A kekszes alaphoz az édes kekszet apróra törjük, vagy egy konyhai géppel finomra daráljuk. Megolvasztjuk a vajat, és egy kis tálban a keksszel összekeverjük. Egy tálcára sütőpapírt teszünk, erre állítjuk a fém gyűrűket, amiknek az aljába egyenlően eloszlatjuk a kekszet.
A tálcát fagyasztóba tesszük, míg elkészítjük a bodzahabot.

A zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk, a tejet pedig egy kis edényben forrásig melegítjük. Ezalatt a tojás sárgáját, a cukrot a keményítőt és a bodzaszörpöt egy tálban felverjük. A meleg tejet lassan, folyamatos keverés mellett a tojásos keverékhez adjuk, egészen addig, míg teljesen homogén állagú lesz. Ekkor visszaöntjük az edénybe, és kb. 2 percig a tűz fölött kevergetjük, hogy besűrűsödjön.
Amikor pudingszerű állagot kapunk, levesszük az edényt a tűzről, és a lecsöpögtetett lapzselatint belekeverjük a krémbe. Félretesszük hűlni, és félbe vágjuk a díszítésre szánt epreket. Szerencsés, ha kisebb szemű epreket használunk, szebben felfekszenek a fémgyűrű oldalára. A felezett epreket a kekszes alapra állítjuk, így:

180.jpg

Egy nagy tálban a habtejszínt lágy habbá verjük, majd több részletben adagolva a bodzás krémhez keverjük. Ügyeljünk arra, hogy lazán forgassuk össze, ne törjön össze a hab. A krémet óvatosan az előkészített formába kanalazzuk, elsimítjuk úgy, hogy a peremtől számítva még kb. 2 mm hely maradjon az eperzselének.

A zseléhez szánt epreket felkockázzuk és egy kis edényben alacsony hőfokon a cukorral melegíteni kezdjük. 2 percig kevergetjük, hogy felolvadjon a cukor, majd lefedjük, és kevergetés nélkül 10 percig főzzük. Ezalatt a lapzselatint hideg vízbe áztatjuk.

Az epreket egy szűrőn keresztül átpasszírozzuk, ezt a szűrt eperszószt visszaöntjük az edénybe, és még egy percig melegítjük. Hozzáadjuk a lapzselatint, alaposan elkeverjük, hogy teljesen feloldódjon. Az eperzselét szoba hőmérsékletűvé hűtjük, és vékonyan a lehűtött bodzás habokra simítjuk. 30 percre újra a fagyasztóba rakjuk, hogy a zselé is megszilárduljon kissé.

177.jpg

Fogyasztás előtt a formák oldalát kissé megmelegítjük, így a gyűrűk könnyen lecsúsznak a hideg habdesszertről. A maradék epreket felhasználhatjuk a díszítéshez.

178.jpg

A legjobb, ha a 30 percnyi pihentetés után azonnal fogyasztjuk, hiszen ekkor érvényesülnek legjobban a különböző textúrák. Ez a sütés nélküli habdesszert minden mosatlan edényért kárpótol, kellemesen frissít és hűsít a meleg nyári napokon. Kár lenne kihagyni!

A bejegyzés trackback címe:

https://cupsandcakes.blog.hu/api/trackback/id/tr218734592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása