cupsANDcakes

Mennyei morzsás muffin

2016. február 14. - cupsANDcakes

Ez a muffin túlzás nélkül mennyei. Vagy inkább ördögi? Folyamatosan azt súgja, hogy vegyél még egyet, aztán egyszer csak azt veszed észre, hogy nincs belőle, és nem a láthatatlan ember ette meg. Ami igazán különlegessé teszi, az az állaga: kívül ropogós, belül hihetetlenül puha, egyszerűen nem lehet vele betelni.

Hozzávalók (24 db muffinhoz):

1 bögre = 250 g

A morzsához:

1/2 bögre barna cukor
1 evőkanál kristálycukor
1/2 bögre finomliszt
1/2 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál só
5 evőkanál hideg vaj

A muffinhoz:

3 bögre finomliszt
2 bögre kristálycukor
1 evőkanál sütőpor
2 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál szerecsendió
1 teáskanál só
1 bögre (200 g) szoba hőmérsékletű vaj
1 bögre tejföl
4 tojás
1 evőkanál vanília kivonat

Először a morzsát készítjük el: egy közepes tálban fakanállal vagy kézzel néhány perc alatt összedolgozzuk a hozzávalókat. Nem kell túldolgozni, a lényeg, hogy a morzsás, szemcsés állag megmaradjon. Lefedjük és hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a muffin masszáját.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a sütőformát előkészítjük. Egy nagy tálban összeforgatjuk a száraz hozzávalókat: a lisztet, cukrot, sütőport, fahéjat, szerecsendiót és sót. Amikor kellően elegyedtek, jöhetnek a folyékony-krémes hozzávalók, amiket robotgéppel dolgozunk simára. Ügyeljünk arra, hogy a lisztet maradéktalanul eldolgozzuk és sima krémet kapjunk.

A masszát a kapszlik 3/4-éig töltjük, majd elővesszük a morzsát, és megszórjuk vele a tetejét.

120.jpg

A morzsát halmozhatjuk bőven, a végeredmény így rusztikus lesz.

121.jpg

Ezután mehetnek a sütőbe, ahol 25 percig sütjük. Érdemes tűpróbát végezni, és egy picit tovább sütni, ha szükséges. A lakást betöltő fűszeres illat igazi merénylet, nehéz megállni, hogy ne harapj azonnal bele a forró süteménybe.

122.jpg

A muffinokat rácson hűtsük ki egy kicsit, mielőtt lecsapnánk rá.

123.jpg

És következzen egy kis ráadás, a deluxe kiadás. Én bevallottan krémfüggő vagyok, imádok kísérletezni a különböző különleges ízű krémekkel. Ehhez a muffinhoz is jár egy juharszirupos vajkrém, ami még tökéletesebbé teszi az ízélményt a hozzám hasonló édesszájúak számára.

124.jpg

Hozzávalók a vajkrémhez:

1 bögre vaj
4 bögre porcukor
1 1/2 teáskanál vanília kivonat
1/2 teáskanál só
1/3 bögre juharszirup

A vajat robotgéppel magas fordulatszámon kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot és simává dolgozzuk. Ezután jöhet bele a só, a vanília és a juharszirup, majd ismét simára keverjük a krémet. Habzsákba töltjük, és tetszés szerint díszítjük vele a muffinjainkat.

125.jpg

Egyszerűen ellenállhatatlan, valóban mennyei az ízek és textúrák összhatása. Alig várom, hogy újra elkészítsem!

126.jpg

Pezsgős cupcake (nem csak) romantikusoknak

Egy jó pezsgő elegáns, segít ellazulni, elengedhetetlen kelléke a romantikának. Ez a recept nem csak azért nyerő, mert közeleg a Valentin nap, hanem mert könnyen és gyorsan elkészül, ráadásul az ízvilága is különleges.

108.jpg

Hozzávalók (24 db cupcake-hez):

(1 bögre = 250 ml)

1 2/3 bögre finomliszt
1 bögre kristálycukor
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
3/4 bögre szoba hőmérsékletű vaj
3 tojásfehérje
1 teáskanál vaníliakivonat
1/2 bögre tejföl
1/2 bögre + 2 evőkanál pezsgő

A pezsgőkrémhez:

1 bögre vaj
4 bögre porcukor
4-5 evőkanál pezsgő

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a sütőformát előkészítjük. Ebben az esetben én a szokásos kapszliknál valamivel kisebbet használtam, látható, hogy nem érnek fel a forma tetejéig. Ha a normál méretű kapszlikat használjuk, kb. 17 db sütink lesz a 24 helyett.

A cupcake elkészítése pofon egyszerű, először a száraz hozzávalókat egy közepes tálban kicsit összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a vajat, a tejfölt és a folyékony hozzávalókat. Robotgéppel közepes fokozaton átkeverjük, kb. 2-3 percen keresztül. Nem kell túlkeverni, az sem baj, ha itt-ott vajdarabkák maradnak benne, azok sütés közben úgyis felolvadnak.

A masszát a formába kanalazzuk, nagyjából a feléig töltjük meg a kapszlikat. Mehetnek is az előmelegített sütőbe!

109.jpg

A kisebb kapszlikban 12 perc alatt, a nagyobbakban 18 perc alatt készre sülnek. Nem kell várni, hogy megbarnuljanak, tökéletesre sült állapotban is ilyen szép világosak maradnak:

110.jpg

A sütiket rácson pihentetjük, és megvárjuk, hogy kihűljenek. Ezalatt elkészítjük a pezsgős vajkrémet, amivel feldíszítjük őket.
Egy tálban kihabosítjuk a vajat (fontos, hogy vajat használjunk, mert ez nem csapódik ki a pezsgőtől), majd hozzáadjuk a porcukor felét és simára keverjük vele. Jöhet a pezsgő, amivel újra simává keverjük a krémet, végül a maradék porcukorral homogén állagúvá keverjük. Ez a művelet sem tart tovább 10 percnél, a végeredmény pedig egy édes-selymes, csodálatosan hófehér krém lesz.
Habzsákba töltjük, és a kihűlt tésztánk tetejére nyomjuk. Akinek nincs habzsákja, próbálkozhat sütőpapírból készített tölcsérrel is, aminek az alját levágjuk, ez a trükk többször kisegített már engem is. A megfelelő arányoknak köszönhetően a krém megtartja az állagát, nem folyik le a sütiről, így a cupcake már előző nap is elkészíthető, ha utána hűvös helyen tároljuk.

111.jpg

113.jpg

A fehér piskóta a habos hófehér krémmel már önmagában rendkívül dekoratív, de az alkalomhoz illően szórócukorral, marcipán díszekkel tovább fokozhatjuk a látványt.

112.jpg

114.jpg

Ez a recept több szempontból is praktikus: tökéletes felhasználási módja a más receptből kimaradó, lefagyasztott tojásfehérjének és a buli után megmaradó pezsgőnek sem kell többé a lefolyóban végeznie, hiszen néhány perc alatt új formában kényeztethetjük magunkat vele. Ez a süti ajándéknak is kiváló, én is megleptem vele magam. ;)

 

Olívás kosárka citromkrémmel

Még tavaly novemberben vettem pár kisebb-nagyobb kosárka formát, de eddig nem próbáltam ki őket. Ez az olívás omlós tészta azért kiált, hogy feltétlenül megsüssük, így nem várhattam tovább.

100.jpg

Hozzávalók (4 db 10 cm ∅ kosárkához):

1 bögre = 250 ml

2 evőkanálnyi pirított dióbél
3/4 bögre finomliszt
1/4 bögre porcukor
1 csipet só
50 g vaj
1 tojás sárgája
3 és fél evőkanál olíva olaj

A citromkrémhez:

3 nagy citrom
3/4 bögre kristálycukor
2 teáskanál keményítő
2 egész tojás és két tojás sárgája
50 g vaj

Az olívás kosárka tésztájának elkészítéséhez a diót ledaráljuk, majd egy közepes tálban összekeverjük a liszttel, porcukorral, sóval. Ebbe a keverékbe belekockázzuk a vajat, majd kézzel összemorzsoljuk. Amikor a vajat sikerült egyenletesen eldolgozni, jöhet a tojás és az olíva olaj, ezekkel lágy tésztát gyúrunk.

101.jpg

A tésztát 4 egyenlő adagra osztjuk és kézzel a kosárka formába simítjuk. A kosárkákat 30 percre a hűtőbe tesszük, a sütőt 220 °C-ra előmelegítjük.

102.jpg

103.jpg

Amíg a kosárkák a hűtőben dermednek, előkészítjük a zseniális citromkrémet. Ehhez annyi friss citromhéjat reszelünk, hogy egy evőkanálnyi mennyiséget kapjunk. A jobb ízhatás kedvéért én a kristálycukrot egy lapos tányérra öntöttem, hozzá adtam a citrom héját és egy evőkanál domború felével összedolgoztam őket. Ez a művelet akár ki is hagyható, de így simább, aromásabb lesz a krémünk, szerintem érdemes pár percet rááldozni.

104.jpg

A citromokból 3/4 bögrényi levet facsarunk, beleöntjük egy kisebb lábasba, ehhez hozzáadjuk a keményítőt, a tojást és a citromos kristálycukrot. Egy kézi habverővel alaposan elkeverjük, majd félre tesszük.

A hűtőből kivett kosárkákat a sütőbe tesszük, 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.

A sütési idő alatt befejezzük a krémet: közepes láng fölött folyamatosan kevergetve felforraljuk, forralástól számítva még 2 percig főzzük. A végeredmény egy illatos, citrusos, fanyar krém, ami szépen besűrűsödik. A tökéletesen selymes állag eléréséhez a tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a vajat.

A kosárkákat a sütőből kivéve rácsra tesszük és teljesen kihűtjük. Ez nagyjából 30 percet vesz igénybe, utána könnyedén kiboríthatjuk az omlós tortácskákat a formából. A krémet a kosárkákba kanalazzuk, majd a hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy összeérjenek az ízek.

105.jpg

Tálaláskor tejszínhabbal (vagy szezon idején bogyós gyümölcsökkel) díszíthetjük.

106.jpg

Nagyon finom, nagyon omlós és nagyon krémes egyszerre. Ha marad a citromkrémből, több lehetőségünk is van a hasznosítására: palacsintába tölthetjük, piskótával, kekszekkel is fogyaszthatjuk. Üvegben tárolva a hűtőben 1 hétig biztosan eláll, ha kibírjátok, hogy ne kanalazzátok ki az összeset.

107.jpg

 

Minimalista mandarintorta

Ez a sütemény a mediterrán ízek kedvelőinek szól, és mindössze 5 hozzávalóból pofonegyszerűen elkészíthető. Egy igazi szezonális finomság, ami a konyhánkba hozza Szicília illatait, ráadásul nem tartalmaz cukrot, finomlisztet és tejtermékeket.

Hozzávalók (23 cm ∅ tortaformához):

(1 bögre = 250 ml)

5 db mandarin (kb. egy bögre püré lesz belőle)
3 tojás
1 1/2 bögre xilit
3 bögre gesztenyeliszt
1 teáskanál sütőpor

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a sütőformát sütőpapírral kibéleljük.
A mandarinokat megmossuk, majd hideg vízzel teli edényben 15 percig főzzük. Ezután leöntjük a vizet róla, majd újra megtöltjük az edényt hideg vízzel és újabb 15 percig főzzük. Erre a kis előkészületre azért van szükség, hogy a mandarin héja elveszítse kesernyés ízét.

8_1.jpg

A mandarinokat egy tányéron nagyobb darabokra vágjuk (így nem vész kárba a kicsorduló gyümölcslé sem), a magokat eltávolítjuk belőle. A felaprított gyümölcsdarabokat héjastól egy turmixgépbe vagy aprítóba öntjük és pár perc alatt krémes, illatos pürét készítünk belőle.

9.jpg

Ezzel a legnehezebb feladaton már túl is vagyunk, innentől már csak össze kell kevernünk a hozzávalókat: először mixerrel felhabosítjuk a tojást a xilittel, majd hozzáadjuk a gesztenyelisztet, a mandarinpürét és a sütőport. Amint homogén állagú a masszánk, beleöntjük a sütőformába és mehet is az előmelegített sütőbe.

10.jpg

A gesztenyelisztnek már sütés előtt is fantasztikus illata van, de a meleg hatására keveredik a citrusos aromákkal és még intenzívebben belengi a lakást, igazi szicíliai hangulatot idézve.

11.jpg

45-50 perc alatt elkészül, fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, hogy alaposan átsült-e. 10 percig a formában pihentetjük, majd rácson kihűtjük egy kicsit. Én nem bírtam sokáig várni, még langyos volt, amikor megvágtam.

13_1.jpg

A torta nem túl édes, de kifejezetten aromás, a gesztenyeliszt és a mandarin tökéletesen harmonizál egymással. A piskóta rendkívül laza, puha, szinte szétomlik a szánkban. Tökéletes választás egy hideg téli délutánra, hogy melegséggel töltse meg a lakást.

12_1.jpg

Mogyorókrémes csokoládétorta

A '80-as évek vége óta tudjuk, hogy a mogyorókrém felhasználásának milyen alternatívái vannak:

Kis mókusok kenyérre is kenhetik,
Nagy mókusok süteménybe is tölthetik.

Én az utóbbit választottam, és nem bántam meg, sikerült ismét egy igazi telitalálatot készítenem!

Hozzávalók (18 cm ∅ tortaformához):

(1 bögre= 250 ml)

A tortalaphoz

2 bögre finomliszt
2 bögre cukor
3/4 bögre kakaópor
2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
2 tojás
1 bögre kefír
1 bögre napraforgóolaj
1 bögre forró víz
1 vaníliarúd

A mogyorós krémhez

1 1/2 bögre vaj
1 bögre mogyorókrém
4-5 bögre porcukor
3-4 evőkanál tej

A csokoládé ganache-hoz

180 g étcsokoládé
1/2 bögre habtejszín

Ez a recept is pofonegyszerű, minimális rutinnal is könnyedén elkészíthető. Az előkészületek nem vesznek sok időt igénybe, a befektetett munka, pedig bőségesen meghálálja magát.
A csokis piskóta sütéséhez két 19 cm-es tortaformát készítettem elő, a szokott módon sütőpapírral béleltem az aljukat. A sütőt 150 °C-ra előmelegítettem, miközben hozzáláttam a piskótához. Ez elég gyorsan ment: a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, kakaópor, szódabikarbóna, só) egy nagy tálban lazán összeforgattam, majd a forró víz kivételével hozzáadtam a többi hozzávalót is (a vaníliarúd belsejét kikaparva). Mixerrel közepes fokozaton 2-3 percig kevertem, majd a forró vizet hozzáadva tovább folytattam a keverést, míg teljesen sima krémet kaptam.

1_1.jpg

A masszát megfeleztem, és a két formát egy tepsire rakva egyszerre az előmelegített sütőbe toltam. 50 perc elteltével tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült-e, nekem ennyi idő éppen elegendő volt a tökéletes állaghoz.
A piskótákat 10 percig a formában pihentettem, majd rácson teljesen kihűtöttem.

2_1.jpg

Míg a piskóták kihűltek, összeállítottam a mogyorós vajkrémet. Ehhez sem kell különösebb tehetség: a vajat a mogyorókrémmel simára kevertem, ezután hozzáadtam 4 bögre porcukrot és 3 teáskanál tejet. A további porcukor és tej a krém állagát szabályozza, én nem adtam hozzá többet.

A két kisütött tortalap kúpos tetejét egy éles késsel levágtam, majd a lapokat vízszintesen megfelezve 4 db egyforma piskótaréteget kaptam. 3/4 bögre krémet félre tettem a díszítéshez, a maradékkal pedig betöltöttem a tortát (piskóta-krém-piskóta-krém-piskóta-krém-piskóta). Kívülről nem vontam be, csak a legfelső lap tetejét, és az egészet a hűtőbe tettem dermedni, míg a ganache-t elkészítettem.

A ganache-hoz az étcsokit kockákra törtem, a tejszínt pedig mikrohullámú sütőben felforrósítottam. A csokidarabokat a forró tejszínbe öntöttem, és addig kevertem, míg sűrű, selymes krém lett belőle. Néhány percig hagytam hűlni, elővettem a tortát és a krémet a tetejére öntöttem.

3_1.jpg

A félretett mogyorós vajkrémmel feldíszítettem a tortát, egy kevés csokidarával is meghintettem.

4_1.jpg

5_1.jpg

Ez a torta az ellentmondások süteménye: megeszel egy szeletet belőle, és úgy érzed, nem fér beléd több, de annyira finom, hogy lehetetlen betelni vele. A csokis piskóta és a mogyorós krém igazi nyerő páros, amit megkoronáz a tejszínes ganache.

6_1.jpg

7_1.jpg

Ez a torta könnyen elkészíthető, mégis látványos, és igazán finom: az egyik legjobb dolog, ami a mogyorókrémmel történhet.

Mókuskáim, nem bánjátok meg, ha rám hallgattok!

süti beállítások módosítása
Mobil