cupsANDcakes

Áfonyás-citromos kosárka "mindenmentesen"

2018. január 02. - cupsANDcakes

Amikor az embernek két szenvedélye van (a sütemények és az edzés), akkor törekednie kell az egyensúly megtalálására. Ez a mai süti garantáltan olyan, hogy a fogyasztása közben nem azt számolgatom, mennyi edzés kell a bevitt kalóriák elégetéséhez, hanem gondtalanul élvezhetem az omlós tészta és a citromos krém harmóniáját.

Azon túl, hogy ez a kosárka cukormentes, nem tartalmaz lisztet vagy tejterméket sem, úgyhogy igazi favorit lehet a glutén- vagy laktózérzékenyek számára is.

219.png

 

Jöjjenek a hozzávalók!

4 db 10 cm átmérőjű kosárformához

(1 bögre = 250 ml)

Kókuszlisztes pitetészta

3/4 bögre kókuszliszt
2 tojás
1/3 bögre olvasztott kókuszolaj
1 evőkanál édesítőpor

Citromkrém

1/2 bögre citromlé (kb. 3-4 közepes citrom leve)
2 egész tojás, 2 tojás sárgája
1/2 bögre kókuszolaj
1/4 bögre eritrit

Díszítés

áfonya
cukormentes étcsokoládé (elhagyható)

Láthatjátok, kevés alapanyag kell hozzá, és elkészíteni sem bonyolult, kezdők is bátran belevághatnak.
Először a pitetésztát készítjük el, ami gyakorlatilag abból áll, hogy összedolgozzuk az összes hozzávalót. Ez mehet simán kézzel, de én beleborítottam mindent egy turmixgépbe, és abban kevertem össze. Néhány perc alatt össze is áll a tésztánk, ekkor golyóvá gyúrjuk, légmentesen fóliába csomagoljuk, és 15 percre a hűtőbe tesszük pihenni.

Amíg a tészta a hűtőben várakozik, előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, és elkészítjük közben a citromkrémet is.
Egy vastag falú fém edénybe öntöm a hozzávalókat a kókuszolaj kivételével. Alacsony hőfokon melegíteni kezdem, és folyamatos keverés mellett hozzáadom a kókuszolajat is. Miután a kókuszolaj teljesen megolvad, megemelem a hőfokot, és tovább keverem, míg a krém be nem sűrűsödik.
Ezután leveszem a tűzről és félre teszem, hogy szobahőmérsékletűvé hűljön.

220.png

 

 Ha letelt a 15 perc, kivehetjük a tésztát a sütőből. A sütőformát zsiradékkal kikenjük (én "formaelválasztó" spray-t használok). A tésztát nem kell nyújtogatni: 4 részre osztjuk, a forma közepére rakunk egy adagot, és a szélek felé haladva ujjainkkal egyenletesen eloszlatjuk.
Ha az alját szeretnénk szépen eldolgozni, egy kiskanál hátlapjával elsimíthatjuk. A pitéket töltelék nélkül sütjük ki. Mielőtt a sütőbe kerülnének, villával kicsit megszurkáljuk az aljukat. A hőfokot lejjebb vesszük 160 °C-ra, és a pitéket 15-20 percig sütjük, míg a szélek aranybarnák lesznek.

221.png

 

A pitéket a sütőformában hűtjük ki, majd óvatosan eltávolítjuk őket. Én fejjel lefelé fordítottam őket agy deszkára, majd a forma alját megkocogtatva kicsúsztattam a kosárkákat. 
A kihűlt citromos krémet a kosarakba kanalazzuk, majd ízlés szerint felturbózzuk áfonyával. Akinek belefér az étrendjébe, cukormentes étcsokoládéval is megszórhatja a süteményeket.

222.png

 

A munka legnehezebb része most következik: 2 órára hűtőbe kell rakni remekművünket, mielőtt elfogyasztanánk.
Ha letelik a 2 óra, nincs más dolgunk, mint élvezni munkánk gyümölcsét:

223.png

 

Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cupsandcakes.blog.hu/api/trackback/id/tr7113538587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása