Tartozom egy vallomással: kólafüggő vagyok. Tudom, tudom, a kóla az ördög vére, tele van cukorral, mindent lebont, de egy tulajdonságát talán nem ismertétek eddig: fantasztikus cupcake készíthető vele.
Ha szerettek kísérletezni és szokatlan alapanyagokat kipróbálni, akkor ez a recept nektek való, ha pedig hozzám hasonlóan kólarajongók vagytok, akkor egyenesen kötelező elkészíteni!
Hozzávalók (12 db-hoz):
1 1/2 cup finomliszt
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
3/4 cup kristálycukor
1/2 cup szoba hőmérsékletű margarin
1 tojás
1/2 cup tej
3/4 cup kóla (nem light v. cukormentes)
1 1/2 teáskanál vanília aroma
A díszítéshez:
100 g vaj
1 1/2 cup porcukor
1/8 teáskanál só
2/3 evőkanál csokis meggy aroma
2 evőkanál tej
Első lépésként a szokott módon előmelegítettem a sütőt 180 °C-ra, és előkészítettem a muffinformát.
A hozzávalókat 3 külön tálban vegyítettem. Az első kis tálba beleszitáltam a lisztet, kakaót, sót és szódabikarbónát. A második tálba (megteszi egy nagyobb bögre is) beleöntöttem a tejet, a kólát és a vaníliaaromát. Egy harmadik, nagyobb edényben mixerrel összekevertem a margarint a kristálycukorral, és addig verettem magas fordulaton, míg krémes állagú nem lett. Ekkor hozzáadtam a tojást, további 1 percig keverve együtt a hozzávalókat.
Ezután fokozatosan, 4 részletben adagoltam a többi anyagot: az átszitált kakaós-lisztes keveréket váltogattam a tejes-kólás folyadékkal. Talán macerásnak tűnik, de gyorsan elkészül a homogén, már folyékonyan is jó ízű tésztánk.
A masszát a kapszlikba kanalaztam, 18 perc alatt tökéletesre sültek.
Miközben a szokott módon rácson hűtöttem a kész sütiket, támadt egy ötletem, amivel felturbózhatom kicsit a receptet. Egy meggybefőtt levéből 70 ml-nyit egy kis fémedénybe öntöttem, majd egy evőkanálnyi csokoládés pudingporral (vaníliás is jó lehet) krémet főztem belőle.
A cupcake-ek tetejét egy éles késsel kivágtam, és a meggyes-pudingos krémből 1-1 teáskanálnyit juttattam a kráterekbe. A kikapart tésztadarabok egy szempillantás alatt eltűntek, és megállapítottuk, hogy a tészta légiesen puha, ráadásul nagyon finom is. Bevallom, nekem most ez az aktuális kedvencem.
A díszítéshez a szoba hőmérsékletű vajat a többi hozzávalóval 6-7 perc alatt közepes fordulaton simára kevertem, majd habzsákba töltöttem és a sütik tetején egyenletesen eloszlattam.
A krémet ízesítő csokis meggy aroma nekem sajnos csalódás volt, nem találtam elég intenzívnek. Még szerencse, hogy elrejtettem a cupcake-ben azt a kis krémes meglepetést! :)
A díszítésben legyetek bátrak: bármi használható, ami csokis, de remekül mutat a sütin egy szem meggy vagy éppen egy kólás gumicukor is.
A puha kólás-kakaós tészta és a kétféle krém igazi cukrászdai élményt nyújt a saját konyhádban. Hát nem harapnivaló?