cupsANDcakes

Pezsgős cupcake (nem csak) romantikusoknak

2016. február 08. - cupsANDcakes

Egy jó pezsgő elegáns, segít ellazulni, elengedhetetlen kelléke a romantikának. Ez a recept nem csak azért nyerő, mert közeleg a Valentin nap, hanem mert könnyen és gyorsan elkészül, ráadásul az ízvilága is különleges.

108.jpg

Hozzávalók (24 db cupcake-hez):

(1 bögre = 250 ml)

1 2/3 bögre finomliszt
1 bögre kristálycukor
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
3/4 bögre szoba hőmérsékletű vaj
3 tojásfehérje
1 teáskanál vaníliakivonat
1/2 bögre tejföl
1/2 bögre + 2 evőkanál pezsgő

A pezsgőkrémhez:

1 bögre vaj
4 bögre porcukor
4-5 evőkanál pezsgő

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a sütőformát előkészítjük. Ebben az esetben én a szokásos kapszliknál valamivel kisebbet használtam, látható, hogy nem érnek fel a forma tetejéig. Ha a normál méretű kapszlikat használjuk, kb. 17 db sütink lesz a 24 helyett.

A cupcake elkészítése pofon egyszerű, először a száraz hozzávalókat egy közepes tálban kicsit összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a vajat, a tejfölt és a folyékony hozzávalókat. Robotgéppel közepes fokozaton átkeverjük, kb. 2-3 percen keresztül. Nem kell túlkeverni, az sem baj, ha itt-ott vajdarabkák maradnak benne, azok sütés közben úgyis felolvadnak.

A masszát a formába kanalazzuk, nagyjából a feléig töltjük meg a kapszlikat. Mehetnek is az előmelegített sütőbe!

109.jpg

A kisebb kapszlikban 12 perc alatt, a nagyobbakban 18 perc alatt készre sülnek. Nem kell várni, hogy megbarnuljanak, tökéletesre sült állapotban is ilyen szép világosak maradnak:

110.jpg

A sütiket rácson pihentetjük, és megvárjuk, hogy kihűljenek. Ezalatt elkészítjük a pezsgős vajkrémet, amivel feldíszítjük őket.
Egy tálban kihabosítjuk a vajat (fontos, hogy vajat használjunk, mert ez nem csapódik ki a pezsgőtől), majd hozzáadjuk a porcukor felét és simára keverjük vele. Jöhet a pezsgő, amivel újra simává keverjük a krémet, végül a maradék porcukorral homogén állagúvá keverjük. Ez a művelet sem tart tovább 10 percnél, a végeredmény pedig egy édes-selymes, csodálatosan hófehér krém lesz.
Habzsákba töltjük, és a kihűlt tésztánk tetejére nyomjuk. Akinek nincs habzsákja, próbálkozhat sütőpapírból készített tölcsérrel is, aminek az alját levágjuk, ez a trükk többször kisegített már engem is. A megfelelő arányoknak köszönhetően a krém megtartja az állagát, nem folyik le a sütiről, így a cupcake már előző nap is elkészíthető, ha utána hűvös helyen tároljuk.

111.jpg

113.jpg

A fehér piskóta a habos hófehér krémmel már önmagában rendkívül dekoratív, de az alkalomhoz illően szórócukorral, marcipán díszekkel tovább fokozhatjuk a látványt.

112.jpg

114.jpg

Ez a recept több szempontból is praktikus: tökéletes felhasználási módja a más receptből kimaradó, lefagyasztott tojásfehérjének és a buli után megmaradó pezsgőnek sem kell többé a lefolyóban végeznie, hiszen néhány perc alatt új formában kényeztethetjük magunkat vele. Ez a süti ajándéknak is kiváló, én is megleptem vele magam. ;)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cupsandcakes.blog.hu/api/trackback/id/tr18369864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása