cupsANDcakes

Habkönnyű citromtorta kezdőknek

2015. november 01. - cupsANDcakes

Van úgy, hogy az embernek elege lesz a habokból, krémekből, és valami könnyű édességre vágyik. Ha ráadásul még egyszerűen el is készíthető, mint ez a torta, akkor nincs ok arra, hogy kihagyjuk. Teljesen kezdők is bátran belevághatnak a megsütésébe, a sikerélmény garantált.

24.jpg

Hozzávalók (18–20 cm-es ∅ tortaformához):

300 g kristálycukor
50 g szoba hőmérsékletű vaj vagy margarin
3 tojás (szétválasztva)
225 g görög joghurt (natúr vagy citromos)
1 citrom reszelt héja
175 g finomliszt
1 kávéskanál sütőpor

A mázhoz:

100 g porcukor
1 1/2 evőkanál citromlé

A sütőt 180 °C-ra (légkeverésesen 160 °C) előmelegítettem, a 18 cm-es sütőformám alját papírral kibéleltem.
Mixerrel felvertem a tojás sárgáját a cukorral és a margarinnal, majd hozzáadtam a joghurtot és a reszelt citromhéjat. Tovább kevertem, míg a kristálycukor fel nem oldódott, és a massza homogén állagú lett. Ezután a lisztet és a sütőport egy fakanállal a joghurtos keverékhez forgattam, ügyelve arra, hogy ne maradjanak csomók. A keverés során érdemes úgy dolgozni, hogy minél több levegő jusson a masszába, így lesz igazán laza a tésztánk.
A tojásfehérjét pici sóval habbá verem, majd fakanállal ezt is a masszába forgattam. Itt is figyeltem arra, hogy levegős legyen a keverék, akkor dolgozunk jól, ha keverés közben légbuborékok jelennek meg.

25.jpg

A masszát az előkészített sütőformába öntöttem, majd az előmelegített sütőbe tettem. A sütési idő 60–70 perc (nekem inkább 70 volt, így jutott idő elmosogatni): a kész torta aranybarnára sül, tetején kemény kéreg képződik. Miután kivettem a formából, a szokott módon rácsra helyeztem, és megvártam, hogy teljesen kihűljön.

26.jpg

Amikor a torta kihűlt, a porcukrot és a citrom levét mixerrel simára kevertem, az így kapott glazúrt a közepére öntöttem. A máz magától elterült, befedte a torta tetejét és lecsordult az oldalán.

27.jpg

A joghurtos tészta nagyon könnyű, laza lett, a citromos mázzal együtt frissítő desszertként szolgált a vasárnapi ebéd után. Állítólag hűtőben tartva akár egy hétig is megőrzi a frissességét, erre vonatkozóan nincs információm, mert mind elfogyott.

28.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cupsandcakes.blog.hu/api/trackback/id/tr978041548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása