cupsANDcakes

Villámgyors ricottás keksz

2018. január 06. - cupsANDcakes

Biztos veletek is előfordult már, hogy hétköznap szerettetek volna valami édességet sütni, de a szoros időbeosztás mellett nem könnyű megtalálni azt a receptet, ami gyorsan elkészül, és finom is.

Ez a ricottás keksz nem csak azért lesz telitalálat az ilyen esetekre, mert szinte önmagát süti meg, hanem azért is, mert az íze és a textúrája is levesz mindenkit a lábáról: olyan, mint a klasszikus amerikai csokis keksz és a túró rudi szerelemgyereke.
Én egyből dupla adagot készítettem belőle, és helyes döntésnek bizonyult, mert a nevéhez igazodva villámgyorsan el is fogyott.

Hozzávalók (kb. 36 db-hoz)
(1 bögre = 250 ml)

1 bögre puha vaj
1 bögre kristálycukor
2 nagy tojás
1/2 bögre ricotta
1 teáskanál vaníliakivonat
3/4 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanálnyi reszelt citromhéj
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
2 bögre finomliszt (vagy extra finom süteményliszt)
1 bögre étcsokoládé csepp (vagy apróra darabolt étcsokoládé)
1 bögre dió apróra darabolva

 A kekszek elkészítése tényleg egyszerű: a hozzávalókat egy keverőtálban robotgéppel összekeverjük a felsorolás sorrendjében. Először kihabosítjuk a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, és tovább keverjük. Amikor a tojások elkeveredtek, jöhet a ricotta, a vanília, a fahéj, a lereszelt citromhéj. Ezeket is a masszába öntjük, és egyneművé dolgozzuk a mixerrel. 
Előre szólok, az illata már itt ellenállhatatlan lesz.
A sót, a szódabikarbónát, a sütőport és a lisztet is a tálba adagoljuk, alacsony fordulatszámon addig keverjük, míg egy sűrű, homogén "tésztát" kapunk. Ennél a pontnál a robot gépet félre tehetjük, a diót és a csokoládét egy kanál segítségével forgatjuk a masszába. Törekedjünk arra, hogy alaposan oszlassuk el a teljes mennyiséget!

224.jpg
Sütés előtt letakarva a hűtőben pihentetjük legalább egy órán keresztül.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a tepsikre sütőpapírt teszünk. A lehűtött masszákból egy evőkanálnyi adagokat veszünk, és kb. 3 cm távolságra egymástól a sütőpapírra halmozzuk őket.

225.jpg
A sütési idő 7-10 perc: amikor a kekszek széle aranybarna, ki lehet venni őket. Ezután jó, ha a kekszek 2-3 percig pihennek még a tepsiben, majd rácson hűtjük ki őket.

226.jpg

A kekszünk puha és omlós, a ricottás-citrusos ízzel pedig tökéletesen harmonizál a csokoládé és a dió. Garantáltan levesz mindenkit a lábáról, és abbahagyhatatlan a fogyasztása, úgyhogy jó, ha mindig kéznél van a recept.

227.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cupsandcakes.blog.hu/api/trackback/id/tr4513548709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása