cupsANDcakes

Villámgyors ricottás keksz

2018. január 06. - cupsANDcakes

Biztos veletek is előfordult már, hogy hétköznap szerettetek volna valami édességet sütni, de a szoros időbeosztás mellett nem könnyű megtalálni azt a receptet, ami gyorsan elkészül, és finom is.

Ez a ricottás keksz nem csak azért lesz telitalálat az ilyen esetekre, mert szinte önmagát süti meg, hanem azért is, mert az íze és a textúrája is levesz mindenkit a lábáról: olyan, mint a klasszikus amerikai csokis keksz és a túró rudi szerelemgyereke.
Én egyből dupla adagot készítettem belőle, és helyes döntésnek bizonyult, mert a nevéhez igazodva villámgyorsan el is fogyott.

Hozzávalók (kb. 36 db-hoz)
(1 bögre = 250 ml)

1 bögre puha vaj
1 bögre kristálycukor
2 nagy tojás
1/2 bögre ricotta
1 teáskanál vaníliakivonat
3/4 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanálnyi reszelt citromhéj
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
2 bögre finomliszt (vagy extra finom süteményliszt)
1 bögre étcsokoládé csepp (vagy apróra darabolt étcsokoládé)
1 bögre dió apróra darabolva

 A kekszek elkészítése tényleg egyszerű: a hozzávalókat egy keverőtálban robotgéppel összekeverjük a felsorolás sorrendjében. Először kihabosítjuk a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, és tovább keverjük. Amikor a tojások elkeveredtek, jöhet a ricotta, a vanília, a fahéj, a lereszelt citromhéj. Ezeket is a masszába öntjük, és egyneművé dolgozzuk a mixerrel. 
Előre szólok, az illata már itt ellenállhatatlan lesz.
A sót, a szódabikarbónát, a sütőport és a lisztet is a tálba adagoljuk, alacsony fordulatszámon addig keverjük, míg egy sűrű, homogén "tésztát" kapunk. Ennél a pontnál a robot gépet félre tehetjük, a diót és a csokoládét egy kanál segítségével forgatjuk a masszába. Törekedjünk arra, hogy alaposan oszlassuk el a teljes mennyiséget!

224.jpg
Sütés előtt letakarva a hűtőben pihentetjük legalább egy órán keresztül.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a tepsikre sütőpapírt teszünk. A lehűtött masszákból egy evőkanálnyi adagokat veszünk, és kb. 3 cm távolságra egymástól a sütőpapírra halmozzuk őket.

225.jpg
A sütési idő 7-10 perc: amikor a kekszek széle aranybarna, ki lehet venni őket. Ezután jó, ha a kekszek 2-3 percig pihennek még a tepsiben, majd rácson hűtjük ki őket.

226.jpg

A kekszünk puha és omlós, a ricottás-citrusos ízzel pedig tökéletesen harmonizál a csokoládé és a dió. Garantáltan levesz mindenkit a lábáról, és abbahagyhatatlan a fogyasztása, úgyhogy jó, ha mindig kéznél van a recept.

227.jpg

 

 

Áfonyás-citromos kosárka "mindenmentesen"

Amikor az embernek két szenvedélye van (a sütemények és az edzés), akkor törekednie kell az egyensúly megtalálására. Ez a mai süti garantáltan olyan, hogy a fogyasztása közben nem azt számolgatom, mennyi edzés kell a bevitt kalóriák elégetéséhez, hanem gondtalanul élvezhetem az omlós tészta és a citromos krém harmóniáját.

Azon túl, hogy ez a kosárka cukormentes, nem tartalmaz lisztet vagy tejterméket sem, úgyhogy igazi favorit lehet a glutén- vagy laktózérzékenyek számára is.

219.png

 

Jöjjenek a hozzávalók!

4 db 10 cm átmérőjű kosárformához

(1 bögre = 250 ml)

Kókuszlisztes pitetészta

3/4 bögre kókuszliszt
2 tojás
1/3 bögre olvasztott kókuszolaj
1 evőkanál édesítőpor

Citromkrém

1/2 bögre citromlé (kb. 3-4 közepes citrom leve)
2 egész tojás, 2 tojás sárgája
1/2 bögre kókuszolaj
1/4 bögre eritrit

Díszítés

áfonya
cukormentes étcsokoládé (elhagyható)

Láthatjátok, kevés alapanyag kell hozzá, és elkészíteni sem bonyolult, kezdők is bátran belevághatnak.
Először a pitetésztát készítjük el, ami gyakorlatilag abból áll, hogy összedolgozzuk az összes hozzávalót. Ez mehet simán kézzel, de én beleborítottam mindent egy turmixgépbe, és abban kevertem össze. Néhány perc alatt össze is áll a tésztánk, ekkor golyóvá gyúrjuk, légmentesen fóliába csomagoljuk, és 15 percre a hűtőbe tesszük pihenni.

Amíg a tészta a hűtőben várakozik, előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, és elkészítjük közben a citromkrémet is.
Egy vastag falú fém edénybe öntöm a hozzávalókat a kókuszolaj kivételével. Alacsony hőfokon melegíteni kezdem, és folyamatos keverés mellett hozzáadom a kókuszolajat is. Miután a kókuszolaj teljesen megolvad, megemelem a hőfokot, és tovább keverem, míg a krém be nem sűrűsödik.
Ezután leveszem a tűzről és félre teszem, hogy szobahőmérsékletűvé hűljön.

220.png

 

 Ha letelt a 15 perc, kivehetjük a tésztát a sütőből. A sütőformát zsiradékkal kikenjük (én "formaelválasztó" spray-t használok). A tésztát nem kell nyújtogatni: 4 részre osztjuk, a forma közepére rakunk egy adagot, és a szélek felé haladva ujjainkkal egyenletesen eloszlatjuk.
Ha az alját szeretnénk szépen eldolgozni, egy kiskanál hátlapjával elsimíthatjuk. A pitéket töltelék nélkül sütjük ki. Mielőtt a sütőbe kerülnének, villával kicsit megszurkáljuk az aljukat. A hőfokot lejjebb vesszük 160 °C-ra, és a pitéket 15-20 percig sütjük, míg a szélek aranybarnák lesznek.

221.png

 

A pitéket a sütőformában hűtjük ki, majd óvatosan eltávolítjuk őket. Én fejjel lefelé fordítottam őket agy deszkára, majd a forma alját megkocogtatva kicsúsztattam a kosárkákat. 
A kihűlt citromos krémet a kosarakba kanalazzuk, majd ízlés szerint felturbózzuk áfonyával. Akinek belefér az étrendjébe, cukormentes étcsokoládéval is megszórhatja a süteményeket.

222.png

 

A munka legnehezebb része most következik: 2 órára hűtőbe kell rakni remekművünket, mielőtt elfogyasztanánk.
Ha letelik a 2 óra, nincs más dolgunk, mint élvezni munkánk gyümölcsét:

223.png

 

Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!

 

 

 

Cukormentes banánpuffancs

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nálunk a gyerekek szerint az érett banán mérgező, ha már 0,1 mm átmérőjű barna pötty van rajta, akkor azt nem lehet megenni.

Ilyenkor jön az a csel, hogy becsempészem valamelyik desszertbe: sütök egy gyors banános répatortát vagy egy cukormentes, gluténmentes, laktózmentes banánpuffancsot.

208.jpg

Ebben a receptben nem csak az a jó, hogy az érett banánoknak is "létjogosultságot" szerez, de a végeredmény nem tartalmaz lisztet, tejet vagy hozzáadott cukrot, így a különböző intoleranciával küzdők is bátran fogyaszthatják

Hozzávalók 12 db puffancshoz:

(1 bögre= 250 ml)

3 db érett banán villával összetörve
1 teáskanál vaníliakivonat
1/4 bögre mogyoróvaj
2 tojás
1/2 bögre kókuszliszt
1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál só
1/2 bögre étcsokoládé feldarabolva

209.jpg

Jól figyeljetek, most jön az a rendkívül bonyolult cselekménysor, ami a sütemények elkészítéséhez vezet! Első lépésként a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, majd egy muffintepsibe kapszlikat helyezünk.
A banánokat, a mogyoróvajat, a vaníliát és a tojásokat egy tálba tesszük, elektromos mixerrel sima, krémes állagúvá keverjük.
Hozzáadjuk a por állagú összetevőket és alacsony fokozaton a masszába keverjük. Amikor a keverék homogén állagú lesz, hozzáadjuk az apróra darabolt étcsokoládét és kanállal összeforgatjuk.
Ezek után nincs más dolgunk, mint egyenlő adagokban a muffintepsibe kanalazni és 25 percig sütni.

210.jpg

A puffancsok akkor jók, ha szép aranybarnára sültek és fogpiszkálóval ellenőrizve a belsejük már nem nyers.

211.jpg

 Sütés után 5 percig még a tepsiben pihentetjük őket, majd rácson hűtjük ki fogyasztás előtt.

212.jpg

A reggeli kávé vagy tea mellé tökéletes választás, de akkor is jól jön, ha valami gyors nassolnivalóra vágysz. Puha és csokis, egyszerűen ellenállhatatlan. Ha van egy üres félórád, mindenképpen próbáld ki!

Forró, fűszeres almás kosárka

Minden évszaknak megvan a maga szépsége, de én különösen rajongok az őszért. Szeretem a színek kavalkádját, a talpam alatt zizegő avart és az almát.

Az sem baj, ha rövidebbek a nappalok, és hűvösebb az idő, hiszen egy forró desszert egyből felmelegít.

203.jpg

Ennek az almás kosárkának nem csak az íze és illata fantasztikus, de kezdők is könnyen elkészíthetik, ha követik az utasításokat.

Hozzávalók (12 db-hoz):

A kosárkákhoz

120 g vaj
110 g barna nádcukor
110 g kristálycukor
1 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
260 g finomliszt
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál keményítő

A karamell öntethez

100 g vaj
220 g barna nádcukor90 ml habtejszín

A fűszeres almához

2 nagy alma felkockázva
1/2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál fahéj
4 evőkanál barna cukor
2 evőkanál vaj

 A kosárkák elkészítéséhez nem szükséges külön forma, én hagyományos muffintepsiben készítettem el a sajátjaimat. Első lépésként előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, majd a muffintepsit olajspray-vel befújjuk. Az is jó, ha ecsettel pár csepp olajat vékonyan a formába kenünk, így sütés után könnyen kiszedhetjük a sütiket.

A vajat egy magas falú tálban a barna cukorral és a kristálycukorral 6-7 percig robotgéppel közepes fokozaton keverjük. A cukroknak nem kell teljesen feloldódni, nem baj, ha egy kicsit szemcsés marad a krém. Hozzáadjuk a tojást, a vaníliakivonatot és egyenletesen a krémbe dolgozzuk.
Ha ezzel megvagyunk, jöhetnek a száraz hozzávalók: a liszt, a szódabikarbóna, a keményítő és a fűszerkeverék. Ezeket már ne robotgéppel keverjük, hanem egy fakanál segítségével. Ha először nem is áll össze a masszánk, nem kell megijedni, rövid keverés után sűrű, homogén tésztát kapunk.

Két evőkanálnyi masszából golyót formázunk, ezt a golyót rakjuk a muffintepsibe, majd ujjal kialakítjuk a kosárka formát. Nekem az a technika vált be legjobban, hogy hüvelykujjal a golyó közepe felől a forma széle felé nyomkodtam a tésztát. Elég, ha kb. a forma 3/4-éig ér fel a nyers massza széle, sütés közben még meg fog emelkedni.

200.jpg

12-14 perc sütés után kivesszük a sütőből, és hagyjuk, hogy 5 percig a tepsiben hűljenek a kosárkák. Az 5 perc leteltével könnyedén eltávolíthatjuk őket a formából. Ha valamelyik kosárka közepe nem lenne elég öblös, azt még most formázhatjuk: egy fakanál nyelével megnyomkodhatjuk, hogy mélyebb legyen.

201.jpg

Amíg a sütikosarak tovább hűlnek, elkészítjük a villámgyors, szó szerint 5 perces karamellöntetünket. Egy magas falú edényben megolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a barna cukrot és a tejszínhabot, és közepes láng felett, folyamatos keverés mellett megvárjuk, amíg a cukor felolvad. Ekkor felforraljuk, és hagyjuk, hogy 2-3 percig forrjon. Lehúzzuk a tűzről, 2-3 percig hűtjük, majd a kosárkákba kanalazzuk.

202.jpg

Már majdnem elkészültünk a sütinkkel, csak a fűszeres, karamellizált alma hiányzik a tetejéről. Ehhez a 2 megmosott alma magházát eltávolítjuk (én a héját meghagytam, hogy színesebb legyen), és a gyümölcsöt felkockázzuk. Az almakockákat, a fűszereket és a cukrot egy közepes edényben összemelegítjük, fakanállal kevergetjük, hogy mindenhol egyformán karamellizálódjon. Végül belekanalazzuk a vajat, és 10-15 percig főzzük, míg az almák a kívánt puhaságot elérik. Főzés közben óvatosan keverjük át, hogy az almát ne törjük össze nagyon.

A forró, illatos, ragacsos almát a kosárkák tetejére halmozzuk, és el is készült a remekművünk.

204.jpg

Amikor beleharapsz, az omlós tészta, a karamell és a fűszeres alma igazi ízorgiát eredményez. Lehetetlen ellenállni neki!

205.jpg

Ha nem fogy el frissen az összes, mert mondjuk nem vendégeknek készíted, csak "saját felhasználásra", akkor érdemes fogyasztás előtt mikrohullámú sütőben pár másodpercig felmelegíteni.

207.jpg

Vigyázat, függőséget okoz!

Karamelles brownie torta

Nagyon dekoratív és nagyon finom tortát hoztam most nektek, ami a brownie és a sajttorta tökéletes találkozásának eredménye. Én mindkettőt imádom, így ez a recept egyből bekerült a kedvenceim közé - a karamell már csak a ráadás.

Hozzávalók (23 cm ∅ tortaformához):

A brownie-hoz

170 g olvasztott vaj
200 g kristálycukor
1 teáskanál vaníliakivonat
2 nagy tojás (szoba hőmérsékletű)
100 g finomliszt
6 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1/4 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál só

A sajttortához

1 1/2 teáskanál zselatin
2 evőkanál hideg víz
570 g mascarpone
100 g kristálycukor
80 g barna nádcukor
180 ml karamell öntet
250 ml habtejszín (hideg)
60 g porcukor

A brownie elkészítéséhez a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük.

196.jpg

A száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, só, sütőpor) egy kisebb tálban jól elkeverjük. Egy közepes tálban az olvasztott vajat a cukorral és a vaníliával összeforgatjuk, majd a két tojást hozzáadva mixerrel kihabosítjuk.
A kakaós keveréket lassan adagoljuk a tojásos masszához (ha nem akarjuk, hogy a környezetünkben mindent vékony, barna porréteg borítson), majd homogén állagúvá keverjük.

197.jpg

A kész brownie-masszát egyenletesen eloszlatjuk a tortaformában, majd 20-25 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Sütés után 5 percig a tortaformában pihentetjük, majd rácson hűtjük ki a sütinket.
Amikor a brownie teljesen kihűlt, hozzáláthatunk a sajttorta elkészítéséhez.

A hideg vizet egy kis tálkába öntjük, rászórjuk a zselatint és hagyjuk, hogy kissé megszívja magát. 2-3 perc pihentetés után néhány másodpercig mikrohullámú sütőben melegítjük, hogy teljesen feloldódjon.
Egy nagy tálban a mascarponét a kristálycukorral és a barna cukorral közepes fokozaton simává keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk először a feloldott zselatint, végül a karamell öntetet.

Karamell öntetet vehetünk boltban is, de csupán 3 összetevőből házilag is elkészíthető:

200 g kristálycukor
6 evőkanál vaj
125 ml habtejszín

Megnézhettek egy videót is a folyamatról itt.

Ha marad még belőle, zárt üvegben, hűtőben tárolható.

198.jpg

Egy külön tálban a habtejszínt és a porcukrot kemény habbá verjük, majd óvatosan a karamelles-mascarponés krémbe forgatjuk.

Ezután nincs más dolgunk, minthogy összeállítsuk a tortánkat. A brownie-t visszahelyezzük a tortaformába, majd rásimítjuk a sajttorta krémjét. Ezután hűtőben dermesztjük legalább 5-6 órán keresztül, de a legjobb, ha egy egész éjszakán át állni hagyjuk, hogy a krém megfelelően szilárd, a torta pedig tökéletesen szeletelhető legyen.

Tálalás előtt eltávolítjuk a tortaforma oldalát, majd a torta tetejét egy kis karamell öntettel, olvasztott csokoládéval vagy tejszínhabbal díszítjük.

199.jpg

 

Ki tudna neki ellenállni?

süti beállítások módosítása