cupsANDcakes

Fehérboros epertorta

2016. április 29. - cupsANDcakes

Végre itt az eperszezon, és azon túl, hogy orrvérzésig tömöm magamba a friss gyümölcsöt, persze a sütéshez is előszeretettel használom.
A fehérboros epertorta igazi "csajos" desszert: vibrálóan pink, észbontóan gyümölcsös és az édes, muskotályos bor ad neki egy kis extrát.

Hozzávalók (18 cm ∅ tortaformához):

1 bögre=2,5 dl
A fehér boros piskótához
250 g szoba hőmérsékletű vaj
2 bögre cukor
5 tojásfehérje
2 teáskanál vaníliakivonat
3 bögre finomliszt
3 teáskanál sütőpor
1/2 bögre tej
1 bögre balatoni muskotályos bor
Az epres krémhez
500 g vaj
5 bögre porcukor
500 g eper


A piskóta sütéséhez a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a sütőformát sütőpapírral kibéleljük.
A puha vajat és a cukrot mixerrel 2-3 perc alatt habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét és a vaníliát és újabb 2-3 percig keverjük.

A lisztet a sütőporral egy közepes tálba összeszitáljuk, majd a felét a vajas keverékhez adagoljuk. Mixerrel addig keverjük, míg homogén nem lesz. Ekkor beleöntjük a tejet és bort, újra addig dolgozzuk, míg elérjük a homogén állagot. Végül a maradék sütőporos lisztet is belekaparjuk, és simává mixeljük. Ahhoz, hogy egyforma rétegeket kapjunk, érdemes több részletben kisütni a piskótát. Én 3 részre osztottam a masszát, úgy sütöttem ki. 25 percig sütjük, majd rácson pihentetve hűtjük ki.
Amíg a piskóta sül, öntünk egy pohárral a borból, és élvezzük a gyümölcsös zamatát! :)
A krémhez az epreket megmossuk, majd botmixerrel pürésítjük. A vajat habosra verjük, hozzáadjuk a porcukor felét, és addig keverjük, míg teljesen fel nem oldódik. Ezután adagoljuk az eperpürét, egyszerre 4-5 evőkanállal, mindig homogén állagúvá keverve a krémet. Amikor az összes pürét a vajhoz kevertük, adagolunk még ízlés szerint a maradék porcukorból, attól függően, ki mennyire édesszájú.
171.jpg
A kihűlt piskóták domború tetejét levágjuk, az egyforma lapokat megtöltjük a krémmel, és kívülről is bevonjuk vele a tortát. Ízlés szerint friss gyümölccsel díszítjük.
169.jpg
Szeletelés előtt érdemes kicsit hűtőben dermeszteni.
A levágott piskótadarabok sem vesznek kárba: pohárba tördeljük és a maradék krémmel rétegezzük.
170.jpg
Nincs más dolgunk, csak hogy a behűtött tortát elfogyasszuk, és kortyoljunk hozzá a muskotályos borból (ha maradt). Dolce vita! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://cupsandcakes.blog.hu/api/trackback/id/tr868670102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása